Imaginacija i buđenje čoveka

Da li je naš život jedan scenario, jedna scenografija, isti glumci, ista priča, isti film u kome igramo glavnu ulogu, opet i opet, i opet…? Šta ako nam se taj film ne dopada? Možda je vreme da se probudimo i napišemo novi scenarijo.

Šta nam je činiti da iz usnulog čoveka postanemo probuđeni čovek? Jer, kako kaže Nevil Godard (Neville Goddard), kada se probudite vi budite u vama ono biće koje je oduvek bilo u vama, samo ste ga zaboravili kada ste čvrsto zaspali. Šta je o buđenju čoveka govorio N. Godard pročitaj opširnije u tekstu koji sledi.

Buđenje usnulog čoveka               

Plavi Svemir i vremenska mreza brojevi u spirali i tri kazaljke u sredini spirale

Ako budete čekali, misleći da će se nešto promeniti kad budete stigli do groba, kažem vam da uzalud čekate. Nema nikakve sile transformacije nakon groba. Sva sila transformacije je u čoveku sada, da se umeša u putanje vremena.

A umešaćete se ako jednostavno promenite jedan tren u toku dana, ne prihvatajući kao konačnu nijednu činjenicu koliko god ona izgledala kao nepobitni deo tog dana.

  • Znate da ste imali iskustvo.
  • Ne dozvolite da se dan smiri nad njim i da kažete “Pa dobro, desilo se šta se desilo”.
  • Vratite se u taj trenutak u vremenu, napišite za njega novi scenario, ponovo ga odigrajte u toj revidiranoj verziji, i ponavljajte ga stalno iznova u svojoj imaginaciji dok ne poprimi odlike realnosti.

Uzmite još jedan događaj i promenite ga, a onda nastavite da menjate sve one manje epizode, sva manja iskustva, uklopite ih u neko idealnije iskustvo, a zatim ga ponovo proživite. O povezanosti mašte i revizije dana više u teksti “Snaga imaginacije“.

Ako neko možda misli, “pa to je zavaravanje sebe”, svejedno pokušajte. Pokušajte i vidite hoće li se probuditi unutrašnji čovek u vama, a kada se probudi, videćete da je svet automatizovan.

  • Videćete svet – mašinu.Videćete kako svi samo igraju svoje uloge koje su oduvek igrali, i da će zauvek nastaviti da ih igraju po vremenoskoj krivoj, sve dok ne iskoče iz njenog toka i probude se iz mrtvih.

Kada je čovek probuđen?Crtez vise tamnih figur ljudikoji stoje u redu i jedna ljubicasto roze figura

  • Kao što vam je i rečeno, “Probudite se, vi usnuli, i ustanite iz mrtvih.” (Ef. 5:14),
  • “Onaj koji beše izgubljen, pronađen je, onaj što beše umro ponovo živi.” (Lk. 15:24)

Tako ovo stanje izgubljenosti nalikuje smrti, a jedina prava svrha je ponovo ustajanje; i to ne da biste stekli bogatstvo, mada imate pravo i na to, ne da biste postali poznati, mada imate pravo i na to, već da biste se probudili iz tog stanja sna.

Ja ne znam ni jedan drugi način da se čovek probudi, osim da mu pokažem koliko je mehanizovan, i ako budete predano i ozbiljno praktikovali veštinu revizije, u vama će se otvoriti oko i vi ćete iskusiti ono o čemu ste slušali od ovog govornika.

Više o ovome možeš pročitati u tekstu “Kreativna imaginacija – Tajna kreativnosti” koji se prepliće i dopunjuje sa ovim tekstom.

I vi ćete jednom, ležeći u svom krevetu, shvatiti da svojim unutrašnjim okom prepoznajete neki grad koji je možda udaljen i 3000 kilometara od vas, i da ga vidite jasnije nego što ja vidim sada vas, i vi ćete pratiti kretanje nekog čoveka.

  • Gledaćete kako čovek korača istim pločnikom i kako čini sve što je činio i trenutak pre toga. A onda opet ispočetka, i zauvek će ići tim istim putem kao šinama, sve dok se ne probudi.

Zato, molim svakoga od vas ovde da me ozbiljno shvatite. Ako vam moje večerašnje poruke deluju malo previše mistično, ne izvinjavam se; to je jedino što mogu da vam dam, jer kada ja počnem da se budim tada moram da vam dam hranu kojom i moj otac mene hrani.

A On me hrani novim idejama. On menja moje vrednosti, menja svrhu svega što Ja jesam na ovom svetu. I moja svrha ne mora da bude ista kao ona koju sam imao prošle godine; ne moram imati iste vrednosti koje sam imao prošle godine. Jer, motivi koje sam imao prošle godine možda su bili okrenuti u sasvim drugom pravcu. A onda se stvari iznenada promene, i više ne pridajem važnosti stvarima kojima sam pridavao ranije.

  • Ni na trenutak nemojte pomisliti da ste u izgnanstvu. Ovaj naš predivni i vidljivi objektivni svet nije mesto na koje se ide po kazni, on je živa odora mog Oca.

On je zaista njegova živa odora, ali su joj potrebni tumači. S vremena na vreme se pojave pojedinci koji su počeli da se bude, i oni će vam tumačiti ovu čudnu i neskladnu harmoniju, jer kada vam kažem da je sve u vašem svetu usklađeno sa vašom mentalnom aktivnošću, i to po srodnosti sa njom, vi to ne možete da vidite tako, pa ne možete ni da vidite jasno ovaj nesklad kao posledicu vas samih osim, ako ne razmišljate drukčije od onoga kako ste naučeni.

Kada biste bili svesni onoga što se dešava u vama, videli biste da je sve povezano sa vama, vašim sopstvenim bićem. Iako ponekad ne biste odmah prepoznali povezanost uzroka i posledice (pronašli u sebi, svojoj umnoj aktivnosti, uzrok nekog događaja u svakodnevici), ipak biste znali da su na neki način povezani, pa tumači dolaze.

Jer, tumač zna, kad počne da se budi, da ovaj divni svet ima glas za njega koji govori o stvarima iza vela, iza vela vašeg sopstvenog uma, jer iza vašeg lica upravo se odvija aktivnost. Aktivnost vaše sopstvene imaginacije, a tu aktiuvnos biste videli, da možete da je vidite, kao projekciju uslova i okolnosti vašeg života. 

Nijedna stvar nije van reda, promenite aktivnost i promenićete svet u kome živite. Aktivnost će te menjati menjajući svoj unutrašnji govor. Ako ne promenite govor niste promenili aktivnost, a ako ne promenite aktivnost ne možete promeniti uslove života, jer oni svedoče o unutrašnjoj aktivnosti vašeg uma. Više u tekstu “Mašta i unutrašnji razgovori“.

Bez izlaska iz kruga nema buđenja

Na obali mora stoji mali akvarijum sa vodom iz koga iskače zlatna ribica

Znači, vi želite da se promenite – nadam se da je tako.

  • Jer, ako se sada osvrnete na svoj život, bilo deset ili šezdeset godina unazad, i ne možete da kažete sebi: “Kada bih mogao da biram, voleo bih ponovo da proživim ovaj život.” – onda bolje odmah počnite da ga menjate, jer vam proričem da je vaš sledeći život ovaj život.

I ako sada ne možete da kažete: “Želim ponovo da proživim to isto” – još danas počnite da postavljate nove šine jer ćete ga inače ponovo proživeti, a živećete ga ne znajući da ga ponovo živite.

Sve zajedno je tako automatsko, toliko je lako ići šinama, jer stojite u prisustvu energije i ne možete da prestanete da idete.

  • Vi ste ih postavili i vi ćete ići njima, a zkrivljenje vremena će vas stalno, i zauvek, vraćati nazad, sve dok ne prekinete taj začarani krug i počnete da se budite. 

Tako budni vi pristupate krugu probuđenog čovečanstva. Kažem vam da ćete ih znati intimnije od bilo koga od onih koje poznajete sada, u stanju usnulosti. Nema osobe na svetu koju ćete poznavati tako intimno kao što ćete poznavati one koje su se probudili, jednom kad se i vi probudite.

Kad se jednom nađete u njihovom društvu i počnete da se družite sa njima, postajete jedno sa njima. Pritom ne gubite svoj identitet, naprotiv. Ne utopite se niti gubite svoju osobenost, već kada se probudite vi budite u vama ono biće koje je oduvek bilo u vama, samo ste ga zaboravili kada ste čvrsto zaspali.

  • U tom unutrašnjem čoveku ima lepote koju spoljašnji svet nikada nije dotakao, niti je ičim ranio, pa kako se budete budili tako će i oni biti tu da vas dočekaju, jer jedva čekaju da se prekine taj vaš krug ponavljanja.

Zato, pokušajte!

Zlatna nit koja vodi iz kruga

Lavirin od lepo obrezanog zelenila

Na ovim predavanjima čuli ste mnogo toga. Mnogo toga je zvučalo previše mistično, ali upozorio sam vas, kada sam započeo ova predavanja pre četiti nedelje, da ću vam na kraju pružiti jedan kraj zlatne niti i pozvao vas da je namotate u klupko. Obećao sam da će vas ta nit, ako me budete poslušali, odvesti do nebeske kapije uzidane u bedeme Jerusalima.

Pa, rekao bih da sam vam dao tu nit, ali je ne mogu umesto vas namotati u klupko. Obećavam da ću zalivati vaš vrt, ali to vas neće probuditi; probudiće vas samo ka lepšim stvarima na vašem putu ali neće zaista probiti taj krug za vas, i zato vam danas ponovo pružam jedan kraj te zlatne niti. Ali tražim od vas da je sami namotate u klupko svakodnevnom primenom revizije, svakodnevnim praćenjem vaših unutrašnjih aktivnosti, da vidite da li one odgovaraju aktivnostima koje želite da obavljate u spoljašnjem svetu.

  • Pažljivo pratite svoje razgovore – da li kreću sa stanovišta ispunjenih ideja?
  • Ako to nije slučaj, vratite se i učinite ih takvim, promenite ih tako da stvarno odgovaraju idealu koji želite da otelotvorite u ovom svetu.

Počnite, i to je to namotavanje u klupko, i to će vas odvesti do nebeske kapije uzidane u Jerusalimske bedeme. Nimalo ne sumnjam u to, jer iz iskustva znam da sam tako ja otvorio taj zid. Zato sam vas upozorio svaki put kad sam bio za ovom govornicom, da je znanje koje imate bezkorisno ako ga ne primenjujete.

  • Malo znanja koje se sprovodi u delo donosi mnogo više koristi od mnogo znanja koje zapostavljate i ne sprovodite u delo.
  • Da imate i svo znanje ovoga sveta, a da ga ne primenjujete, ne biste se probudili.

Počnite danas sa revizijom, i pratite kako će se krug pokidati, pratite kako će oko početi da se otvara. Kažem vam da nema tog dara na zemlji, ni tog imanja na svetu, koje biste radije imali od toga da vam se oko otvori.

Ne biste dali to otvoreno oko ni za sva blaga ovog sveta; ne biste ga menjali ni za svu slavu ovog sveta. Videćete da takozvani velikani, svi podjednako, čvrsto spavaju dok igraju svoje uloge duž zakrivljenih staza, a onda ćete se vi otcepiti i preseliti u predivni svet probuđenog čovečanstva u kome ćete videti sva ova divna bića koja su pre vas prišla krugu svesnog čovečanstva.  

Zabavi se i uživaj!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *