Vežbe zahvalnosti: 14.dan

Neka ti dan bude čaroban

Na rubu stola stoji plavi posluzavnik sa dve plave solje i zelenom vazom sa cvecem, u pozadini priroda

Da bi doživela najčarobniji dan svog života, možeš biti zahvalna na tom danu i pre nego što ga proživiš. Ako želiš proživeti čaroban dan razmisli o svojim planovima za taj dan i za svaki plan, pre nego što to zaista iskusiš, reci hvala ti. kao da se već ostvario.

Ovo je izuzetno jednostavna vežba za koju ti je dovoljno tek nekoliko minuta, ali promene koje može doneti su neverovatne. To je način da unapred oblikuješ svoj čarobni dan, jer kad se zahvaljuješ na prijatnim iskustvima onda ćeši i dobiti takva iskustva.

Ako ne veruješ da imaš moć kojom možeš toliko intenzivno uticati na okolnosti nekog dana, seti se jutra kada si se probudila mrzovoljna ili neraspoložena. Tog dana ti skoro ništa nije polazilo za rukom, i na kraju dana si verovatno rekla da je dan bio grozan. To nije slučajno. Jedini razlog zašto si proživela težak dan je u tome što si svoje jutarnje neraspoloženje prenela na ostatak dana. I, nije ni čudo da ti ništa nije išlo od ruke.

Čak ni jutarnja mrzovolja ne dolazi slučajno. Sigurno si na počinak otišla obuzeta negativnim mislima kojih možda nisi ni bila svesna. Upravo zbog toga svako veče radi vežbu Čarobni kamen koja će ti, u kombinaciji sa jutarnjom vežbom razmišljanja o blagoslova na kojima si zahvalna, doneti dobro raspoloženje i ujutro i uveče. Tako ćeš se osećati dobro i pre nego što dan započne. Ako zaboraviš unapred da planiraš dan postoji tehnika da uveče “popravljaš” proživljeni dan “Kreativna imaginacija

Osećaj se dobro

Crtez zutig smeska koji drzu belu soljicu za kafu iz koje izlaze crvena srca okruzen suncokretima kraj natpisa

Da bi ti dan bio ispunjen magijom moraš se dobro osećati. Ne poznajem ništa drugo osim zahvalnosti što bi garantovalo skoro trenutno dobro raspoloženje.

Kakvi su tvoji današnji planovi?

  • Ideš na put.
  • Imaš sastanak.
  • Radiš na poslovnom projektu.
  • Ideš na ručak.
  • Nameravaš da radiš vežbe.
  • Treba da odneseš odeću na hemijsko čišćenje.
  • Imaš trening.
  • Ideš u pozorište.
  • Ideš u školu.
  • Ideš na časove joge.
  • Ideš u nabavku hrane.
  • Planiraš raspremanje kuće.

Šta god si danas planirala da radiš, ovaj dan pretvori u čarobni dan tako što ćeš hvala ti izgovoriti pre nego što se nešto dogodi. Ako si od onih koji svaki dan sastavljaju spisak stvari koje treba uraditi taj dan, onda pogledaj taj spisak i oseti zahvalnost za svaki zadatak koji si (već) dobro uradila.

Nije važno da li ćeš vežbu raditi u mislima ili pisati na papir – najvažnije je da osetiš da su rezultati svakog tvog plana ili aktivnosti najbolji mogući. Kada si unapred zahvalna na čarobnom danu, zahvalnost otklanja neočekivane probleme i poteškoće i pre nego što se pojave.

Što vise radiš ovu vežbu dani će ti postajati sve lepši i sve će početi da ti ide od ruke, od najmanjih sitnica do krupnih i važnih stvari. Teški dani postaće lakši, a umesto frustracija i poteškoća, dani će ti biti ispunjeni čarolijom; stvari će se na čaroban način početi odvijati onako kako želiš bez mnogo napora, bez briga, i sa mnogo više radosti.

Kako neprijatno pretvoriti u prijatno

Polu otvoreni pupoljci bele i crvene ruže

B.R, autorka vežbi – Kada sam prvi put počela da koristim zahvalnost kako bih doživela čaroban dan, odlučila sam da se unapred zahvalim za one događaje u kojima nisam posebno uživala. Jedan od njih je odlazak u supermarket.

Ujutru sam izgovorila: “Hvala ti za prijatan i radostan odlazak u supermarket.”

Nism imala pojma kako bi nešto tako moglo da bude prijatno i radosno, ali sam u sebi probudila, što sam mogla dublji osećaj zahvalnosti. Magična moć zahvalnosti donela mi je parkirno mesto tačno kraj ulaza.

Tada sam susrela dve prijateljice. Jednu već dugo nisam videla pa smo posle obavljene kupovine otišle na ručak. Druga mi je ispričala o izvrsnom i jeftinom sredstvu za čišćenje o kakvom sam sanjala.

U trgovini je bilo dovoljno da se osvrnem oko sebe  i sve što mi je bilo potrebno na čaroban način se pojavilo pred mojim očima – sve je bilo na policama i skoro sve u akciji. Kada sam se približila kasi, nakon što sam u rekordnom roku uspela da pronađem sve što mi je bilo potrebno, otvorila se nova kasa i kasirka mi je mahnula da dođem.

Dok je kasirka kucala račun za stvari koje sam kupila, iznenada me upitala da li su mi potrebne baterije. Trebale su mi, jer sam zaboravila da ih kupim. Odlazak u supermarket ne samo da je bio prijatan i radostan – nego i istinski čaroban.

Ujutru se unapred  zahvali na onome što će se dogoditi. Dovoljno je samo nekoliko minuta. Ta jedna vežba promeniće ceo tok tvog dana.

Veruj u dobar ishod budućih događaja

Crtez mnogobrojne porodice baka i deka deeca i brojni unuci

Da bi doživela čarobni dan, čim se probudiš, pre nego što ustaneš, ili dok se tuširaš, oblačiš, razmišljaj o svojim planovima za taj dan i zahvali se za svaki od njih jer se sjajno odvija.

Vežbu svakako treba uraditi na početku dan i to odjednom. U mislima prođi kroz planove za to jutro, poslepodne i veče, sve do odlaska na spavanje. Za svaki plan ili događaj izgovori čarobne reči hvala ti i zamisli kako na kraju dana govoriš hvala ti, i kako si neizmerno zahvalna jer se sve odvijalo na predivan način.

Možeš koristiti koliko hoćeš superlativa kako bi u sebi probudila što veći osećaj zahvalnosti. Na primer:

  • Hvala ti na neverovatno uspešnom sastanku.
  • Hvala ti za izvrstan ishod telefonskog razgovora.
  • Hvala ti za jedan od najboljih radnih dana uopšte.
  • Hvala ti za sjajan izlazak s prijateljima.
  • Hvala ti za bezbrižno i zabavno čišćenje kuće.
  • Hvala ti za opušteno i prijatno putovanje.
  • Hvala ti za najbolje porodično okupljanje koje smo dosada imali.
  • Hvala ti za čudesnu energiju koju sam osetila posle vežbanja.

Ova vežba je mnogo moćnija ako čarobne reči hvala ti možeš izgovoriti naglas, ali ako ne možeš, sasvim je u redu ako ih izgovoriš u mislima.

Vžbu završi rečima:

  • I, HVALA TI NA SVIM DOBRIM VESTIMA KOJE DANAS PRIMAM!

R,B:Svako jutro, bez izuzetka nakon što se zahvalim za čarobni dan, zhvalim se i za sjajne vesti koje mi stižu tog dana. Zahvaljujući tome, nikad pre u celom svom životu nisam dobila toliko mnogo dobrih vesti.

Iz nedelje u nedelju, iz dana u dan, dobre vesti me jednostavno zasipaju! Svaki put kad primim još jednu dobru vest, naročito sam zahvalna i uzbuđena jer znam da sam koristila čarobnu moć zahvalnosti da bih primila te vesti, a onda ih dobijam još više. Ako želiš da primaš više sjajnih vesti nego što si ikada do sada, onda samo sledi moj primer.

Magična vežba broj 14 – rezime

Neka ti dan bude čaroban

  1. Ponovi prva tri koraka magične vežbe broj 1 –
  • čim se probudiš, sastavi spisak od deset blagoslova na kojima si zahvalna,
  • zapiši zašto si zahvalna za svaki blagoslov,
  • ponovo pročitaj svoj spisak, u sebi ili naglas. Kad dođeš do kraja svakog blagoslova, reci čarobne reči: hvala ti, hvala ti, hvala ti, osećajući sve veću zahvalnost za blagoslov.
  1. Ujutro u mislima prođi kroz planove za taj dan, od jutra do odlaska na spavanje. Za svaki plan ili događaj izgovori čarobne reči, hvala ti na tome jer se sve dobro odvijalo. Zamisli da govoriš hvala ti na kraju dana i da si neizmerno zahvalna zato što je sve bilo savršeno.
  2. Nakon što si se zahvalila na tome što su ti se svi planovi za taj dan savršeno odvijali, završi ovu magičnu vežbu rečima:”I. hvala ti za sve sjajne vesti koje sam danas primila!”
  3. Neposredno pre spavanja uzmi čarobni kamen u ruku i izgovori čarobne reči hvala ti, za ono najbolje što ti se dogodilo u današnjem danu.

LINKOVE svih vežbi možeš naći u tekstu “Preobražaj kroz zahvalnost – uvod

Zbavi se i uživaj!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *