Vežbe zahvalnosti: 15.dan

Magijom isceli svoje odnose

Sveska u obliku srca podeljena po sredini izlomljenom linijom spod koje se vidi crvena ruža

Ako je neki tvoj odnos težak ili si ga raskinula, ako ti je srce slomljeno, ako drugoj osobi nešto zameraš, sve to možeš promeniti pomoću zahvalnosti. Zahvalnost će na čaroban način poboljšati svaki narušen odnos – sa suprugom, bratom, sestrom, decom, poslovnim parterom, poslovnim klijentom, šefom, kolegom sa posla, svekrvom ili svekrom, roditeljima, prijateljima ili susedima.

Kada je odnos sa nekim težak ili se suočavamo sa poteškoćama u odnosu skoro nikad nismo zahvalni na drugoj osobi. Umesto toga je okrivljujemo za sve probleme u odnosu, a to znači da ne osećamo ni mrvicu zahvalnosti. Okrivljavanje nikad neće poboljšati odnos i nikad ti neće poboljšati život.

  • U stvari, što više okrivljuješ drugu osobu to će se vaši odnosi, i život pogoršavati.

Nije važno da li se radi o sadašnjem ili prošlom odnosu, ako gajiš negativne emocije prema drugoj osobi, primena zahvalnosti će otkloniti ta osećanja. Ili, kako Buda kaže:” Ako u sebi zadržavaš osećaj besa, to je kao da rukom uzimaš užarenu žeravicu sa namerom da je na nekoga baciš, ali sam ćeš se opeći.

Negativna osećanja prema drugoj osobi uništavaju tvoj vlastiti život, a zahvalnost otklanja ta osećanja! Ako, na primer, imaš bivšeg partnera s kojim si povezana preko dece, iako vaš odnos nije dobar, samo pogledaj lica svoje dece i shvatićeš da ne bi bila rođena da nije bilo tvog bivšeg partnera.

Deca su jedan od najdragocjenijih darova koje si dobila. Pogledaj ih i svakoga dana zahvali svom bivšem partneru na njihovim životima! Osim što će to uneti mir i sklad u vaš odnos, svojim primerom ćeš učiti decu najvažnijoj stvari u njihovu životu – zahvalnosti.

Ako ti je srce slomljeno ili tuguješ zato što je neki odnos završen, čarobnu moć zahvalnosti možeš koristiti da preobraziš svoj bol. Zahvalnost na čaroban način preobražava bol i brže od bilo čega drugog donosi isceljenje i sreću.

U današnjoj magičnoj vežbi potražićeš vrelu žeravicu koja ti sagoreva život i pomoću zahvalnosti doslovce ćeš je preobraziti u zlato! Izaberi jedan težak, problematičan ili raskinut odnos koji bi želela da poboljšaš. Nije važno da li je druga osoba trenutno deo tvog života ili je reč o nekom prošlom odnosu, pa druga osoba više nije sa tobom..

Na čemu si zahvalna osobi koja te je povredila?

Na stolu lezi crveno cvece otvorena sveska i crvena olovka kraj vaze sa crvenim cvecem

Sastavi spisak od deset stvari na kojima si zahvalna osobi koju si izabrala. Razmisli o istoriji tog odnosa i zapiši dobre stvari koje se odnose na tu osobu ili dobre stvari koje su se desile u tom odnosu.

To ćeš najlakše učiniti tako da se prisetiš kakav odnos je bio pre nego što se počeo raspadati ili pre nego što je završen. Ako odnos nikad nije bio naročito dobar, onda dobro razmisli i pokušaj se prisetiti bilo kojih dobrih osobina druge osobe, jer sigurno postoje. U ovoj magičnoj vežbi nije važno ko je u pravu. Bez obzira na to da li te je neko povredio, bez obzira na to šta je neko rekao ili nije učinio, ti možeš na čaroban način isceliti odnos i za to ti nije potrebna druga osoba.

U svakom odnosu postoje neke dobre stvari, čak i u teškim odnosima, a da bi obogatila svoje odnose i svoj život, moraš ih pronaći. Kad ih nađeš i otkriješ zrnce zlata, zapiši šta si otkrila, obrati se osobi imenom i izrazi svoju zahvalnost. _(ime) zahvalna sam ti na   čemu?

  1. Pavle, zahvalna sam ti na vremenu koje smo zajedno proveli. Iako se naš brak okončao, mnogo sam naučila i danas sam mnogo mudrija. Ono što sam shvatila u našem braku koristim danas u mnogim svojim odnosima.
  2. Pavle, zahvalna sam ti na svemu što si učinio da bi naš brak uspeo, jer ako smo bili deset godina u braku, znači da si se zaista trudio.
  3. Pavle, zahvalna sam ti na našoj deci. Da nije bilo tebe, ne bi im se svakog dana mogla radovati.
  4. Pavle, zahvalna sam ti što si mnogo i naporno radio da bi izdržavao našu porodicu dok sam ja bila kod kuće i brinula se o deci. To što smo svi bili zavisni od tebe bila je velika odgovornost, zato sam ti zahvalna.
  5. Pavle, zahvalna sam ti na dragocenim trenucima koje sam proživela sa našom decom dok su odrastala. Gledala sam našu decu kad su prohodala i progovorila i svesna sam da ti nisi imao priliku to da doživiš.
  6. Pavle, zahvalna sam ti što si mi pružio podršku u razdoblju kad sam bila tužna.
  7. Pavle, zahvalna sam ti kad si davao sve od sebe brinući se o meni i deci kad god sam bila bolesna.
  8. Pavle, zahvalna sam ti na lepim trenucima koje smo zajedno proživeli, a bilo ih je mnogo.
  9. Pavle, zahvalna sam ti što i dalje želiš da budeš otac našoj deci.
  10. Pavle, zahvalna sam ti na podršci koju pružaš našoj deci i vremenu koje im posvećuješ. Znam da i njima to mnogo znači, kao i meni.

Posle svega dolazi Mir

Ispred visokih planina u magli slika ljudskog otvorenog dlana na koji slece beli golub

Kad završiš sa svojim spiskom deset stvari na kojima si zahvalna, trebalo bi da se osećaš mnogo bolje u odnosu na drugu osobu i na vaš međusobni odnos. Cilj je dostići tačku u kcjoj više nemaš nikakvih negativnih osećanja prema toj osobi, jer ta osećanja zapravo nanose štetu tvom životu.

Svaki odnos je drukčiji, a ako je to potrebno ovi čarobnu vežbu možeš ponavljati nekoliko dana, dok ne shvatiš da više ne gajiš negativna osećanja prema toj osobi. Ako koristiš magičnu moć zahvalnosti da bi poboljšala neki sadašnji odnos, uverićeš se da ti se odnos počinje čarobno menjati.

Ako samo jedna osoba magijom promeni odnos pomoću zahvalnosti, ona će ceo život primati blagoslove zbog toga. Ako si izabrala neki odnos iz prošlosti i osobu sa kojom više nisi u kontaktu, osetićeš kako te ispunjavaju mir i sreća, a istovremeno ćeš primetiti da se čudesno poboljšavaju tvoji sadašnji odnosi.

Ako ti neki odnos u budućnosti postane problematičan, seti se da možeš odmah početi raditi ovu magičnu vežbu. Zaustavićeš poteškoće pre nego što narastu i u odnos ćeš uneti magiju!

Magična vežba broj 15 – rezime

Magijom isceli svoje odnose

  1. Ponovi prva tri koraka magične vežbe broj 1 –
  • čim se probudiš, sastavi spisak od deset blagoslova na kojima si zahvalna,
  • zapiši zašto si zahvalna za svaki blagoslov,
  • ponovo pročitaj svoj spisak, u sebi ili naglas. Kad dođeš do kraja svakog blagoslova, reci čarobne reči: hvala ti, hvala ti, hvala ti, osećajući sve veću zahvalnost za blagoslov.
  1. Izaberi jedan težak, problematičan ili nezdrav odnos koji želiš poboljšati.
  2. Sedni i sastavi spisak od deset stvari na kojima si zahvalna kod osobe koju si izabrala. Zapiši ih na sledeći način: ___Ime___ zahvalna sam ti na ___čemu___?
  3. Neposredno pre spavanja uzmi čarobni kamen u ruku i izgovori čarobne reči hvala ti, za ono najbolje što ti se dogodilo u današnjem danu.

LINKOVE svih vežbi možeš naći u tekstu “Preobražaj kroz zahvalnost – uvod

Zabavi se i uživaj!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *