Isceljenje čakri pomoću kristala

Sistem sedam čakri je drevni model ključnih energetskih središta u ljudskom telu. Svaka čakri je povezana sa različitim kvalitetima i fazama razvoja nas kao ljudi. 

Kristali imaju moć isceljenja. Kako nam kristali  mogu pomoći da uravnotežimo i iscelimo naša energetska središta, pročitaj u tekstu koji sledi.  

Sedam čakri i njihovi kristali

Na dnu slike red kristala u sredini duga a na vrhu čakre u karakteristicnim bojama

Kristal je čvrst mineralni materijal u kome su atomi raspoređeni u visoko uređenom ponavljajućem uzorku. Kristali se pojavljuju u svim oblicima, veličinama i bojama. Nastaju prirodno kroz geološke procese u zemlji ili organske procese unutar živih bića.

Smatra se da kristali imaju lekovita svojstva koja su usklađena sa prirodnom vibracionom energijom određene čakre. Koriste se u praksi isceljivanja kristalima i energetskog isceljivanja za uravnoteženje ili deblokiranje čakri, kako bi poboljšali naše opšte stanje.

Svaki kristal ima energetski kvalitet koji odgovara određenoj čakri. Pošto svaka čakra ima svoju boju, za kristale te specifične nijanse se veruje da imaju moć da isceljuju ili stabilizuju energiju te čakre. Više u tekstu “Šta su čakre?

Ako ne znaš mnogo o kristalima, odabir kristala u boji čakre dobar je početak, mada postoje i kristali drugih boja za tu čakru. Kristali koji mogu pomoći u radu sa čakrama

1. KORENSKA ČAKA

veci komad crvenog rubina

rubin

Prva čakra se nalazi na dnu kičme, povezana je sa uzemljenjem, fizičkom energijom, bezbednošću, stabilnošću i osnovnim potrebama. Boja je crvena, a element zemlja. 

Kristali: rubin, vatreni ahat, koral, crveni jaspis, garnat, hematit, crni turmalin, spinel, cirkon…

Rubin – daje snažno uzemljenje duhovne energije na nivou fizičkog tela.

Hematit – ima srebrni sjaj koji podseća na živu; veoma čest mineral, gvozdena ruda sastavljena od oksida gvožđa (koristi se za pravljenje crvenog pigmenta).

Najefikasniji je za uzemljenje u telu i fizičkom svetu, pomaže da ponovo povežemo naš um sa telom i naše telo sa zemljom, tako da je savršen kamen za pomoć neuravnoteženoj korenskoj čakri. Smatra se da može da privuče zalutale energije kroz sistem čakri do korenske čakre, nudeći podršku i stabilnost.

Pomaže u rešavanju polariteta i neutralisanju negativne energije. Savršen kristal za ljude koji se bore da utišaju preaktivni um i ostanu prisutni.

Vatreni ahat – ima temeljnu, duhovnu energiju. Uklanja energetske blokade dozvoljavajući energiji zemlje da slobodno kruži, daje jak osećaj stabilnosti.

Tigrovo oko – ovaj crveni kristal, poznat i kao kamen za preživljavanje, ima uzemljujuću i zaštitnu energiju.

Turmalin – ovaj crni kristal takođe ima veoma zaštitne i zemljane kvalitete; smatra se da odvraća zle duhove i negativne energije.

Cinober – daruje mudrost i znanje, ukazuje na ispravan put. Pročišćuje bol i zaglavljenost u nižim energetskim središtima.

2. SAKRALNA ČAKRA 

tri glatka kristala karneol

karneol

Druga čakra, smeštena je u donjem delu stomaka, blizu karlice i polnih organa. Upravlja našim emocijama, senzualnošću, zadovoljstvom, kreativnošću, strašću i seksualnošću. Njen element je voda, a boja narandžasta. 

Kristali: narandžasti kalcit, vanadinit, ćilibar, carnelian, sunčev kamen, vatreni opal, plavo-zelena tirkizna, plavo-zeleni fluorit, bakar, imperial topaz, citrin…

Karneol (carnelian) – član porodice kalcedonskih kristala, karneol dobija svoje boje iz naslaga oksida gvožđa. Korišćen je u davna vremena za zaštitu ratnika na bojnom polju i zaštitu kuća od oluja ili upada.

Donosi vatrenu energiju: hrabrost, zaštitu i neustrašivost.

Kada se koristi za deblokiranje sakralne čakre, karneol može pružiti osećaj obnove kreativne i seksualne energije, kao i ojačati volju. Može pomoći da se probudi energija sve tri niže čakre. Može povećati našu želju za životom i povećati našu spremnost da rizikujemo.

Pomaže u izgradnji samopouzdanja i negovanju strasti.

Narandžasti kalcit – moćan kristal za prevazilaženje i isceljenje emocionalnog stresa, posebno oko seksualnosti. Može izvući negativnu energiju i podići naš duh. Koristan je za reproduktivne organe povezane sa sakralnom čakrom.

Ćilibar – može da izvuče bolest i bol iz tela. Poboljšava kreativnost, daje nam snagu da postavimo zdrave granice u odnosima i uravnotežuje emocije.

Celestit – uklanja vezanosti i zavisnosti, daje slobodu od bilo koje uslovljenosti, odvezuje nas od jakih emocija i budi potrebu za transformacijom i isceljenjem. Budi osobine plemenitosti, slobodnog protoka emocija, sposobnost razumevanja tajni prirode i prirodnih zakona, suptilnost, diskretnost i zahvalnost.

3. ČAKRA SOLARNOG PLEKSUSA 

neobradjen pirit

 pirit

Treća čakra je smeštena u gornjem delu stomaka iznad pupka. To je dom naše lične moći i odgovoran je za nivo samopouzdanja, hrabrosti, odlučnosti i unutrašnje snage. Povezan je sa elementom vatre i žutom bojom. 

Kristali: pirit, citrin, žuti kalcit, ćilibar, žuti jasper, žuti apatit,  topaz…

Pirit –  je kristal gvožđe sulfida. Pruža podsticaj vitalnosti i pomaže u prevazilaženju izazovnih situacija, negativnih obrazaca ili loših navika. Može pojačati odlučnost, nagon i vitalnost. Pomaže nam da prevaziđemo strah i razbijemo loše navike. To može ojačati našu snagu volje.

Citrin – harmonizuje rad mentalnog tela i omogućava pristup božanskoj inteligenciji, pojačava kvalitet koncentracije, centriranja i racionalnog uma. Pomaže materijalizaciju naših želja i potreba. Daje sposobnost ovladavanja osećajima kroz razumsko rezonovanje, kao i jednostavnu, iskrenu komunikaciju.

 Pogodan je i za drugu i za treću čakru. Pomaže da se podigne samopoštovanje, prevaziđu nedaće i privuče obilje i uspeh.

Tigrovo oko – pored zaštite, povećava naše samopouzdanje i hrabrost, omogućavajući nam da preduzmemo akciju i krenemo napred.

Žuti aventurin – jača našu snagu volje, pomaže u donošenju odluka i omogućava nam da preuzmemo kontrolu nad svojim životom. Pomaže ako se osećamo bez smera ili nam nedostaje unutrašnja snaga.

Rutil – omogućava da prilagodimo fizičku realnost (događaje, situacije) da bolje i harmoničnije budu usklađeni sa nama, sa našim potrebama i željama. Daje nam mogućnost da transformišemo, promenimo stvari koje nisu u skladu sa nama.

Zlato – dovodi nas do naše stvarne suštine, do unutrašnje istine koja je čista, jasna i radosna.

   4. SRČANA ČAKRA

Mnostvo obradjenih kristala aventurin

aventurin

Četvrta čakra, služi kao most između gornjeg i donjeg energetskog središta i povezuje duhovni i fizički svet. Poseduje pozitivne kvalitete ljubavi, radosti, zahvalnosti, saosećanja i razumevanja, kako prema nama samima tako i prema drugima. Njena boja je zelena, a element vazduh. 

Kristali: roze kvarc, lepidolit, vesuvianite. turmalin, lubenica turmalin, zeleni aventurin, žad,  rodonit, mahovinasti ahat, smaragd, turmalin, malahit, aventurin…

Zeleni aventurin – popularan za upotrebu u rezbarenju zbog svoje tvrdoće; od ovog kamena se prave perle, nakit i figurice. Zajedno sa drugim kristalima korišćen je za pravljenje čuvenih Fabergeovih jaja.

Utiče na fizičko zdravlje, stabilan rad srca i disajnih organa, daje nam lakoću i izražavanje svojih emocija bez pritiska

Pomaže da se oslobodimo vezanosti za ishode, da se iscelimo i krenemo napred u životu. Može podstaći našu spremnost da primamo.  

Smaragd – “čistač srca” jer naš unutrašnji duboko intimni i duhovni nivo direktno spaja sa Svetlom. Daje nam osećaj zaštite i sigurnosti od novih emotivnih povreda, donosi stabilnost i mir u srcu, poverenje u ljubav. 

Predstavlja kristal nade i isceljenja. Isceljuje od bolesti ili poremećaja povezanih sa srcem i pomaže nam da pronađemo zahvalnost.

Žad – emituje vibracije sreće, zadovoljstva i jednostavnosti. Pomaže nam da istovremeno ostanemo centrirani u sebi i da imamo pažnju na nečem drugom, da se ne izgubimo u objektu posmatranja. Pomaže da privučemo više ljubavi i pomoći u lečenju srčanog i emocionalnog bola. Privlači prosperitet i obilje.

Malahit – podržava prihvatanje i opraštanje, omogućavajući nam da se oslobodimo prošlosti i krenemo dalje.

Roze kvarc – kamen srca, omogućava njegovo otvaranje i omekšavanje, daje toplinu i nežnost. Stvara vibraciju harmonije i balansa. Budi naše unutrašnje dete dajući nam bezazlenost i bezrazložnu radost čistog srca divni ružičasti kamen ima neverovatno umirujuću energiju koja podstiče ljubav i prihvatanje sebe i drugih. Može nam pomoći da se oslobodimo prošlih trauma. 

5. GRLENA ČAKRA 

Mnogo lepo poredjanih kristala sodalit

Sodalit

Peta čakra se nalazi u dnu grla. To je naše središte komunikacije koje nam omogućava da govorimo svoju istinu, izrazimo svoje želje i ideje i slušamo druge. Boja je plava, a element etar/prostor. 

Kristali: sodalit, lapis lazuli, celestit, plavi kalcit, plavi kalcedon, angelite, akvamarin, safir, akvamarin, tirkiz, plavi topaz…

Sodalit – pomaže u povezivanju čakre trećeg oka i grlene čakre, donoseći znanje i značenje nečijim rečima. Može pomoći da unesemo harmoniju u našu komunikaciju i odagnamo negativne misli. Može pomoći u sticanju boljeg razumevanja samog sebe i u autentičnijem izražavanju sebe.

Tirkiz – pomaže nam da se bolje izrazimo, govorimo svoju istinu i oslobodimo svoj kreativni potencijal.

Akvamarin – “kristal sirena”, donosi mirnoću i jasnoću aktivnog mentalnog tela. Povećava sposobnost da postignemo neutralno, spokojno stanje uma, i stvorimo mentalnu oazu. Pomaže da identifikujemo šta nas sputava. Podstiče naše samoizražavanje kako bismo bolje sledili ono što želimo. Daje nam hrabrost da verujemo sebi i da ne odustajemo.

Amazonit – odličan za svakoga ko se suzdržava zbog straha od osude drugih. Podstiče iskrenost i otvorenost.

Plavi čipkasti ahat – neverovatno je umirujuć. Ublažava anksioznost i podstiče otvorenu komunikaciju.

Plavo zeleni turmalin – budi u nama dečju nevinost, bezazlenost i bezbrižnost, nežnost i lakoću.

Topaz – pomaže nam da se povežemo sa izvorom univerzalne energije. Osnažuje sposobnost odlučnog delovanja i jasnog osećaja ličnog identiteta.

6. ČEONA ČAKRA  (treće oko)

Veci komad ametista

ametist

Šesta čakra se nalazi između obrva. To je središte naše intuicije, vizije i mašte, omogućava nam da iskoristimo svoju unutrašnju mudrost i sledimo uputstva iz Univerzuma. Boja-indigoplava, element-svetlost.

Kristali: ametist, labradorit, mesečev kamen. azurit, plavi apatit, lazulit, tanzanit safir, lapis lazuli…

Ametist – njegovo ime potiče od grčke reči “nije pijan”, jer se veruje da sprečava intoksikaciju, smiruje bes i ublažava stres.

Smiruje frustracije ili anksioznost. Stimuliše viši um i podstiče intuitivni rad. Energija ametista može pomoći da budemo jasni i usredsređeni a da pritom ostanemo otvoreni za bilo koji duhovni pravac ili intuitivne poruke.

Labradorit – poboljšava našu maštu, omogućava nam da konstruišemo nove ideje.

Lapis Lazuli – stimuliše psihičke sposobnosti i unutrašnji vid, povećava mentalni fokus i poboljšva naše pamćenje.

Obsidijan – crni kamen visoke vibracije se često naziva kristalom istine jer izaziva osećaj radoznalosti, što vodi ka unutrašnjoj mudrosti. Omogućava da prekinemo negativne vezanosti i napredujemo na svom duhovnom putu.

Amazonit – oslobađa od emotivnih opterećenja i vezanosti, daje nam neophodnu lakoću da radosno i lako donosimo samostalne odluke.

Safir – širi Svetlo i otvara unutrašnji kanal koji aktivira viziju i mudrost, pomaže meditaciji i povezan je sa intuicijom i duhovnim razvojem. Omogućava nam da pronađemo smisao i inspiraciju u svemu što nam dolazi.

7. KRUNSKA ČAKRA  

Na crnoj podlozi veci komad prozirnog kvarca

prozirni kvarc

Sedma čakra se nalazi neposredno iznad vrha glave. Boja je ljubičasta (ili bela). Ovaj centar nas povezuje sa univerzalnom moći i omogućava nam pristup višim stanjima svesti.  

Kristali: prozirni kvarc, selenit, lepidolit, ametist, apofilit, beli hemimorfit, beli topaz, beli danburit, beli haulit, fluorit, gorski kristal, beli žad…

Prozirni kvarc (clear kuartz) – ime potiče od grčkog za “led” i neki od drevnih naroda su verovali da je čisti kvarc voda koja je toliko tvrda da se ne može odmrznuti. Japanaci su na prozirni kvarc gledali kao na simbol istrajnosti, čistoće i bezkonačnog prostora, dok su krstaši doneli kristalne kugle u Evropu verujući da imaju magične moći.

Prozirni kvarc je poznat kao “majstorski iscelitelj” koji stimuliše i leči sve čakre. Može da obezbedi jasan kanal za protok energije. Takođe pojačava energiju bilo kog okolnog kristala i može se koristiti za ispoljavanje bilo koje namere.

Može da nas pripremi da imamo ne samo otvoren um, već i otvoreno srce. Kao kamen Svetlosti može pomoći da dospemo do visoke duhovne energije.

Ametist – unosi mir u naš um i dušu i oslobađa sve blokade koje nas sprečavaju da doživimo blaženstvo.

Čaroit – redak kristal, pomaže u čišćenju viših čakri uklanjajući negativnu energiju i zamenjujući je pozitivnom.

Dijamant – glavni predstavnik krunske čakre. Harmonizuje odnos između božanske i ljudske volje, pomaže da osoba ojača svoju ličnu sposobnost da deluje u skladu sa pripodnim zakonima u skladu sa svojom svrhom. Može da pojača snagu svih drugih kristala.

Fluorit – poznat je i kao kamen “raskidanja” odnosno prekidanja začaranog kruga uzroka i posledice, prekidanja stalno ponavljajućih obrazaca, šema i šablona ponašanja.

Više o kristalima u tekstu “Kako koristiti i održavati kristale?”  

smeško na plaži

Zabavi se i uživaj!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *