Vežbe zahvalnosti: 23.dan

Čarobni vazduh koji udišeš

Dah Svemira za zivot na Zemlji

“Sasvim je moguće da iz svog doma izađete da prošete po rano jutarnjem vazduhu i  da se vratite kao druga osoba – začarana.” Elen Čejs (Ellen Chase, 1887.-1973.) spisateljica.

Da mi je pre nekoliko godina neko rekao da ću biti zahvalna na vazduhu koji udišem, pomislila bih da je lud. To bi mi se činilo bezmislenim – zašto bi iko, za ime sveta, bio zahvalan na vazduhu koji udiše?

S obzirom na to, da se moj život promenio zbog osećaja zahvalnosti, ono što sam uzimala zdravo za gotovo i ono čemu nisam posvećivala niti jednu misao, postalo je za mene prava čarolija.

Brinula sam se zbog sitnica u svom malom svetu i svakodnevnom životu, a onda su mi se oči postepeno otvorile, pa sam sagledala širu sliku i čudo čitavog Svemira.

Pogledaj širu sliku

Velika slika prirode i mala slika kroz prazan drveni ram za slike

Kao što je rekao veliki naučnik Njutn (Newton): “Kad pogledam Sunčev sistem, vidim da je Zemlja upravo na onoj udaljenosti od Sunca na kojoj može dobiti pravu količinu toplote i svetlosti. To ne može biti slučajnost.”

Te reči su me navele da počnem sve više da razmišljam o drukčijem pogledu na svet koji nas okružuje, da razmišljam o široj slici.

  • Nije slučajno što postoji zaštitna atmosfera koja nas okružuje, kao ni to što izvan nje nema ni vazduha ni kiseonika.
  • Nije slučajno što drveće oslobađa kiseonik, tako da se naša atmosfera neprestano obnavlja.
  • Nije slučajno što je naš Sunčev sistem smešten na savršenom mestu – da je bilo gde drugde u galaksiji, verovatno bi nas uništilo svemirsko zračenje.

Postoje hiljade parametara i proporcija koji podržavaju život na Zemlji, a svi se drže na samoj ivici i njihova usklađenost je toliko osetljiva da bi već samo i sićušna promena u bilo kom od tih parametara i proporcija onemogućila život na Zemlji.

Teško je poverovati da se bilo šta od toga moglo dogoditi slučajno. Pre bi se moglo reći da su te stvari savršeno osmišljene, savršeno određene i savršeno uravnotežene – za nas!

Kada shvatimo da takve stvari ne mogu biti slučajnost i da svi mikroskopski elementi oko Zemlje i na njoj, postoje u savršenoj ravnoteži i skladu kako bi podržavali život, svako od nas osetitće neizmernu zahvalnosti za život, jer sve je to organizovano da bi podržavalo naš život!

Čarobni vazduh koji udišeš nije slučajnost niti puka sreća. Ako razmislimo o tome šta je sve u Svemiru moralo da se dogodi da bismo mi imali vazduh, a onda udahnemo, udisanje postaje toliko čudesno da ćemo doslovno ostati bez daha! Više o ovome u tekstu “Da li vetar ima svoju svest?“.

Budi zahvalna na darovima prirode

Vazduh plavo nebo i hemijski znak za kiseonik

Mi udišemo iz trenutka u trenutak i nikad i ne pomišljamo na činjenicu da uvek imamo vazduh koji možemo udisati. Kiseonik je jedan od najzastupljenijih elemenata u našem telu i, dok dišemo, hrani svaku ćeliju, a to nas održava u životu.

Najdragocjeniji dar našeg života jeste vazduh, jer bez njega niko od nas ne bi izdržao više od nekoliko minuta.

Kad sam tek počela da koristim čarobnu moć zahvalnosti, koristila sam je za mnoštvo ličnih stvari koje sam želela. I funkcionisalo je. Ali, kad sam počela osećati zahvalnost za istinske životne darove, doživela sam najveću moć zahvalnosti.

Što sam bila zahvalnija za:

  • zalazak sunca,
  • stablo,
  • more, reka,
  • rosu na travi,
  • za sopstveni život i ljude u njemu,

svaka materijalna stvar o kojoj sam ikada sanjala pojavila se u mom životu. Sad razumem zašto se to tako dogodilo.

Kad možemo osetiti istinsku zahvalnost za dragocene životne blagoslove i prirodu, na primer za čarobani vazduh koji udišemo, dostigli smo jedan od najdubljih, postojećih nivoa zahvalnosti. Ko god oseća tako duboku zahvalnost, primiće apsolutno obilje.

Radost udaha i izdaha

Crtež devojke zute kose rumenih obraza zatvorenih ociju udise i izdise vazduh

Danas zastani i razmisli o veličanstvenom vazduhu koji udišeš. Udahni i oseti kako vazduh struji tvojim telom, a onda oseti radost dok izdišeš vazduh

Današnja vežba se sastoji od pet serija udaha-izdaha pri čemu se u svakoj seriji izvodi pet udaha-izdaha.(ukupno 25 udaha-izdaha). Svaka serija se radi odvojeno, u različito vreme,

Nakon što si u jednom navratu udahnula i izdahnula 5 x, izgovori čarobne reči:

  • Hvala ti za čarobni vazduh koji udišem!

Budi što iskrenije zahvalna na dragocenom vazduhu koji udišeš i koji ti omogućava život!

Najbolje bi bilo kad bi ovu vežbu mogla da radiš napolju, na otvorenom kako bi zaista osetila veličanstvenost sveežeg vazduha i da možeš osetiti poštovanje prema njemu. Ali, ako si trenutno sprečena, ostani unutra.

Dok udišeš možeš zatvoritii oči, iako vežbu možeš raditi i otvorenih očiju. Možeš je raditi dok hodaš, čekaš u redu, kupuješ ili bilo gde drugde, u bilo kom trenutku. Važno je da svesno osećaš vazduh kako ulazi i izlazi iz tvog tela. Diši kao što inače prirodno dišeš, jer u ovoj čarobnoj vežbi nije reč o disanju, nego o zahvalnosti za vazduh koji udišeš.

  • Ako budeš osećala dublju zahvalnost kad dublje udahneš, tada diši dublje.
  • Ako budeš osećala dublju zahvalnost kad na glas ili u mislima izgovoriš čarobne reči, hvala ti, dok izdišeš, tada tako uradi.
  • Ako želiš, u budućnosti možeš uraditi i varijaciju ove vežbe, tako što ćeš zamisliti da udišeš zahvalnost i ispunjavaš se zahvalnošću sa svakim dahom koji udahneš.

Alhemičar

Alhemicar sa belom bradom otvorenom knjigomi svom aparaturom istražuje tajne zivota

U drevnim vremenima spominje se da se zahvalnost osobe, koja je zahvalna za vazduh koji diše, dostiže viši nivo moći i da će takva osoba postati istinski alhemičar koji svaki deo svog života sa lakoćom može pretvoriti u zlato!

Magična vežba broj 23 – rezime

Čarobni vazduh koji udišeš

  1. Ponovi prva tri koraka magične vežbe broj 1 –
  • čim se probudiš, sastavi spisak od deset blagoslova na kojima si zahvalna,
  • zapiši zašto si zahvalna za svaki blagoslov,
  • ponovo pročitaj svoj spisak, u sebi ili naglas. Kad dođeš do kraja svakog blagoslova, reci čarobne reči: hvala ti, hvala ti, hvala ti, osećajući sve veću zahvalnost za blagoslov.
  1. Danas pet puta (5x) zastani i razmisli o veličanstvenom vazduhu koji udišeš. U jednom navratu pet puta svesno udahni i oseti kako se vazduh kreće tvojim telom – oseti radost koju donosi izdisanje.
  2. Kada si pet puta udahnula u jednom navratu, izgovori čarobne reči “Hvala ti za čarobni vazduh koji udišem”. Budi što zahvalnija.
  3. Neposredno pre spavanja uzmi čarobni kamen u ruku i izgovori čarobne reči hvala ti, za ono najbolje što ti se dogodilo u današnjem danu.

LINKOVE svih vežbi možeš naći u tekstu “Preobražaj kroz zahvalnost – uvod

zuti smeško Zabavi se i uživaj!

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *