Šta je EFT tehnika i kako se koristi?

Stres je jedan od najvećih neprijatelja današnjeg, užurbanog čoveka.  Zdravstvene tegobe čoveka, uzrokovane stresom, posledica su energetskih blokada i energetskog disbalansa.

Zato je danas većina ljudi, kako muškaraca tako i žena, u potrazi za brzim i jednostavnim načinima koji im mogu pomoći da se oslobode stresa, iscrpljenosti i zdravstvenih tegoba usled previsokih očekivanja u svim segmentima života, kako poslovnih tako i privatnih.

Među mnogobrojnim tehnikama koje nam mogu pomoći da se oslobodimo stresa i osećamo se bolje, važno mesto zauzima  EFT metod. Više o ovoj tehnici u tekstu koji sledi.

EFT – put emocionalne slobode           

Koncentrični krugovi u vodi oko vertikalno složena tri kamena na koje se oslanja dugačka kamena ploča sa po jednim kamenom na svakoj strani

EFT (Tehnika Emocionlne slobode – engl. emotional freedom technique)  je metod samopomoći koji uključuje um i telo, kombinujući blagi dodir određenih tačaka na telu i mentalnu usredsređenost na osećanja.   

Ova tehnika je slična akupunkturi – obe meetode isceljenje postižu stimulisanjem meridijana i protoka energije. Za razliku od akupunkture koja koristi igle, EFT se zasniva na tapkanju prstima.

Meridijani su mreža energetskih kanala koja prolazi kroz celo telo i kroz koju teče energija (Či). U Kini veruju da postoji 71 meridijan od kojih je 12 glavnih. 

Svaki meridijan je deo mreže i uključuje sve ostale meridijane. Meridijani su „putevi“ povezanosti organa, tkiva i drugih meridijana, kao i putevi za kretanje energije (Či) i krvi kroz ceo sistem. Či koja se šalje kroz meridijane sadrži sve vrste informacija koje su telu potrebne da bi funkcionisalo. Sve dok je energija (Či) obilna i teče kroz sve meridijane, život je uravnotežen, skladan i radostan.

Praktikanti kontrolišu protok Či-ja kroz meridijane tako što vrše pritisak na određene tačke i time uravnotežuju Či i isceljuju fizičke bolesti.

Jednostavno rečeno, energija cirkuliše kroz naše telo duž određene mreže kanala. Ovu energiju možemo iskoristiti u bilo kojoj tački sistema.

.EFT tj. tehnika emocionalne slobode podrazumeva da je poremećaj protoka energije (energetske blokade) u organizmu uzrok svih zdravstvenih tegoba i problema, pa stoga teži da energije vrati u ravotežu.

Osnovna EFT tehnika zahteva da se usredsredimo na negativnu emociju: strah ili anksioznost, loše pamćenje, nerešen izazov (problem) ili bilo šta što nas muči. Dok održavamo mentalni fokus na ovom izazov, koristimo vrhove prstiju da nežno kuckamo 5-7 puta po tačkama meridijana. Dodirom na ove tačke – dok se koncentrišemo na prihvatanje i rešavanje negativnih emocija – pristupano energiji našeg tela, vraćajući je u uravnoteženo stanje.

Tehnika daje brze i vidljive rezultate i promene Često, nakon samo nekoliko rundi tapkanja, osećamo se spokojno, osećamo da se naš unutrašnji prostor proširio. Počinjemo da primećujemo, prihvatamo i transformišemo način na koji doživljavamo svoje emocije, počinjemo da uviđamo kako osećanja utiču na pojavu bola i bolesti u našem životu.

Velika prednost ove tehnike jeste njena jednostavnost. Svako može da nauči EFT metod i primeni ga u bilo koje vreme i u bilo kojoj situaciji. Tapkanje je bezbolno. 

Kako funkcioniše EFT metod?

Prst ljudske ruke dodiruje kuglu svetlosti na energetskoj mrezi

Tehnika je bazirana na klasičnim principima Kineske medicine (akupresure) i zapadnjačke psihoterapije

Stimulacijom akupresurnih tačaka na telu i licu vrhovima prstiju ili ‘’tapkanjem’’, uz usredsređenost na ono što nas muči u tom trenutku, bilo da je to stres ili neka druga neprijatna emocija ili telesna senzacija, mi se oslobađamo emocionalnih naboja i vraćamo svoj sistem u ravnotežu.  Zapravo, primenom EFT-a uspostavljamo slobodan protok energije u telu.

Ovu tehniku često nazivaju tehnikom “emocionalne akupresure” ili “psihološka akupresura”, jer se njome stimulišu meridijani na telu. Stimulacija se vrši tapkanjem i izgovaranjem afirmacija, odeđenim redosledom i po određenim pravilima.

Inače, ova tehnika pripada novoj oblasti psihologije koja se zove Energetska psihologija. Kako negativne emocije stvaraju blokade energije u organizmu, da bismo vratili organizam u ravnotežu, potrebno nam je da pravilno primenjujemo ovu tehniku. 

Generalno, kao što je već pomenuto, tehnika daje brze rezulztate međutim, proces je, ipak, vrlo individualan. Tegobe i zdravstveni problemi drukčiji su kod svakog pojedinca. Zato, niko ne može da precizira kada će se pozitivni rezultati pojaviti, ali praksa govori da u mnogim slučajevima to se događa odmah ili posle nekoliko ciklusa tapkanja. 

Glavni meridijani tj. tačke koje se koristeu EFT tehnicu su: 

  • karate tačka (nalazi se na ivici šake), tapka se sa tri prsta (nije problem ako je sa četiri); 
  • druga tačka nalazi se na početku obrve, tapkamo sa dva prsta, 
  • sledi tačka na bočnoj kosti ispod oka, tapkamo sa dva prsta,
  • sledeća slepoočnica, u ravni sa zenicom, sa dva prsta,
  • potom između nosa i gornje usne (tačno u centralnom delu), tapkamo sa dva prsta, 
  • zatim tačka između donje usne i brade (tačka gde se nalazi udubljenje),  sa dva prsta
  • sledeća tačka se nalazi na ključnoj kosti, tapkamo sa tri prsta, 
  • potom ispod pazuha, u visini bradavica, tapkamo sa četiri prsta, i 
  • poslednja tačka se nalazi na vrhu glave,tapkamo sa četiri prsta.

Svejedno je da li tapkamo tj. primenjujemo EFT tehniku sa leve ili desne strane tela, efikasnost je ista. Isto tako, ova tehnika nema neželjenih efekata  (nuspojave), tako da je možemo primenjivati svakodnevno, više puta.

Dobrobiti EFT tapkanja

Devojka u beloj haljini spava na belom duseku okruzena sumom

Ova metoda se može primeniti na širok spektar psihičkih i fizičkih tegoba. Evo nekoliko dobrobiti koje redovna i pravilna primena EFT tehnike donosi:

  • uravnotežuje biohemijski odgovor na stres i dovodi do potpune opuštenosti; smanjuje se nivo kortizola i njegova prekomerna proizvodnja;
  • efikasno i trajno isceljuje posledice emocionalnih trauma, čak i ratnih; ovo je dokazano opsežnom studijom sprovedenom među ratnim veteranima američke vojske;
  • uspešno eliminiše migrenu i hronični bol; smanjuje učestalost i intenzitet bola i značajno utiče na poboljšanje koncentracije i pažnje;
  • oslobađa od bolnih, neprijatnih, negativnih emocija kao što su – anksioznost, tuga, bes, osećaj krivice, frustracije i transformiše ih; 
  • poboljšava efikasnost (performanse) – umetničke, profesionalne,sportske, seksualne..; studija sprovedena nad profesionalnim igračima fudbala, pokazala je impresivno poboljšanje igre na terenu;
  • povećava samopouzdanje, jasnoću misli, pozitivna osećanja i osećaj unutrašnjeg mira; 
  • podiže energiju i produktivnost;
  • smanjiti želju za hranom i supstancama zavisnosti;
  • poboljšati san i navike spavanja; 
  • otklanja mentalne blokade i pomaže nam da promenimo svoje ponašanje u vezi sa finansijama i karijerom; 
  • poboljšava međuljudske odnose
  • osnažuje veze između dece i roditelja, i druge porodične veze; 
  • rešava poteškoće emotivnog uzimanja hrane i poteškoća u vezi sa težinom;
  • mučnina u trudnoći;
  • poboljšava duhovni razvoj;

pomaže nam da se oslobodimo samoograničavajućih uverenja i omogućava nam da budemo otvoreniji za veće mogućnosti….

Kada oslobodimo stare obrasce, koristimo EFT da se usidrimo u pozitivnoj suprotnosti: mislima, verovanjima, osećanjima i ponašanjima koja želimo.

Kako se praktikuje EFT tehnika? 

Zena u crnobordo majici u prirodi prikazuje devet koraka EFT tehnike

Ovde će biti predstavljena najosnovnije znanje o toku procesa,  osnovna verzija.

Prvi korak – Pre nego što počnemo tapkanje, potrebno je da izdvojimo vreme kako bi razmislili i kojim problemom želimo da se bavimo. Možemo se koncentrisati na emociju, telesni osećaj ili neki složeniji problem, na bilo šta što nas muči i što želimo da transformišemo.

Drugi korak –  

Crtez desne ljudske ruke kako tapka po karate tacki leve ruke

tapkamo po karate tački (spoljna ivica šake) i ponovljaj 3x rečenicu: Iako imam (navedi neprijatno osećanje ili fizčku tegobu), ja duboko i potpuno volim i prihvatam sebe.

Treći korak – blago tapkaj prstima po svim akupunkturnim tačkama, nekoliko puta (5-7) izgovarajući određene rečenice.koje sami kreiramo ili koristimo već postojeće. Tačke se smenjuju određenim redosledom:

  • Početak obrve (OB)
  • Spoljni ugao oka(UO)
  • Ispod oka (IO)
  • Ispod nosa (IN)
  • Ispod donje usne (IU)
  • Ključna kost (KK)
  • Ispod pazuha (IP)
  • Vrh glave (VG)

Kada završimo jedan krug, odmah počinjemo od početka, i tako možemo napraviti 3-4 kruga odnosno ciklusa. U svakoj tački, najčešće, formulišemo nove afirmacije.

Ovu osnovnu verziju proširujemo tako što procenjujemo nivo intenziteta emocije kojom se bavimo (od 0 do 10) i dodajemo još nekoliko tačaka za tapkanje.

Prilikom tapkanja na karate tačku možemo koristiti jenu rečenicu koju ponavljamo 3x ili kraći tekst ali obavezno treba naglasiti: uprkos svemu – volim i poštujem sebe. Ukoliko izgovaramo duži tekst, svo vreme tapkamo.

Početak može biti različit. Neko počinje sa vrha glave neko od čela. Svejedno je.

Rečenice koje izgovaramo se nadovezuju, ali neke možemo ponoviti.

Kada završimo krug, tapkanje nastavljamo bez zaustavljanja. Možemo izvesti dva ili više ciklusa.

Tapkanje za novac   

srbski dinari

Ovo tapkanje se koristi kada želimo određenu sumu novca. Kada se odlučimo za iznos, nužno je da obratimo pažnju kako se osećamo kada mislimo na taj iznos. Da li je to cifra koju tvoja uverenja o novcu mogu da prihvate kao moguću. Za nekoga je milion, na primer, evra ništa posebno, jer ima milijarde, za nekoga je 100.000 dinara ili hiljadu evra prilična svota. Evo kato to izgleda u praksi:

Karate tačka (KT):

  • Iako bih volela da imam _____na bankovnom računu, tamo ih nema, tako da ih ja sigurno blokiram. Potpuno im se odupirem. 
  • Sigurno mislim da ih ne zaslužujem. Jednostavno ću oprostiti sebi zbog toga  i u svakom slučaju prihvatam, volim i poštujem sebe.
  • Iako bih volela da ima _______na mom bankovnom računu, njih definitivno tamo nema, a to znači samo jedno –  ja ih aktivno blokiram.
  • Sigurno mi se čini da nije bezbedno za mene.
  • Sigurno mislim da ih ne zaslužujem. 
  • Možda to krši neko pravilo moje porodice.
  • U svakom slučaju opraštam sebi. Volim i poštujem sebe.
  • Stvarno bih volela da imam ovu sumu novca.
  • Iako nemam _______ na mom bankovnom računu, a apsolutno bih volela, potpuno prihvatam da sam ja odgovorna.
  • Prihvatam da ih ja aktivno blokiram i da živim sa ovom blokadom danju i noću.
  • Iako ne posedujem ovu sumu novca ja volim i poštujem sebe.

Tapkanje:

  • Početak obrve (OB): Ova velika blokada za _________
  • Spoljni ugao oka(UO): znači da sam vezana za to.
  • Ispod oka (IO): Sigurno ih blokiram  
  • Ispod nosa (IN): jer ih nemam. 
  • Ispod donje usne (IU): Sigurno mislim da ih ne zaslužujem.
  • Ključna kost (KK): Sigurno ih deo mene ne želi.
  • Ispod pazuha (IP): Nekako sprečavam taj novac da se pojavi.
  • Vrh glave (VG): Možda neki deo mene misli da nije bezbedno za mene.
  • OB: Možda bi to prekršilo neko veliko pravilo moje porodice,  
  • UO: možda bi bilo previše drukčije za mene.
  • IO: Definitivno, ja blokiram ________
  • IN: To sam definitivno ja, 
  • IU: to je definitivno moja vibracija,
  • KK: to je moja odgovornost.
  • IP: Uprkos svemu,
  • VG: ja opraštam sebi
  • OB: Dok opraštam sebi
  • UO: postajem potpuno otvorena,
  • IO: potpuno otvorena da primim _____
  • IN: Obožavam ideju o ______,
  • IU: obžavam ideju da je novac na mom bankovnom računu.
  • KK: Zato sam otvorena i spremna da se oslobodim ove blokade,
  • IP: otvorena sam da se oslobodim svega što mi je na putu.
  • VG: Dopuštam novcu da se pojavi.
  • OB: Sada otvaram svaki kanal ka mom bankovnom računu. 
  • UO: Novac koji navire je dobrodošao u bilo kom obliku.
  • IO: Postoji milion načina kako ____  može da se pojavi u mom životu,
  • IN: a ja sam otvorena i kažem DA svakom od njih.
  • IU: Nemam ideju kako to može da se dogodi,
  • KK: ali ja ću da uzmem tih ______,
  • IP: u gotovini, čekovima, kao neočekivan dobitak.., kako bude volja Božja.
  • VG: Sada sam potpuno otvorena za _____ .
  • OB: Stvarno sam radoznala kako će novac dospeti na moj račun.  
  • UO: Otvorena sam da primim ______. 
  • IO: Dopuštam da se ______
  • IN: pojavi na mom bankovnom računu,
  • IU: za moje najviše dobro
  • KK: i za naviše dobro moje porodice.
  • IP: Dugo sam ih blokirala.
  • VG: Dopuštam blokadama da nestanu.
  • OB: Mnogo sam zahvalna 
  • UO: za to kako novac može da se pojavi tek tako,
  • IO: za to kako ja mogu da zaradim novac,
  • IN: za to kako ja mogu da imam novac,
  • IU: kada sam stvarno otvorena 
  • KK: i kada dopuštam novcu da uđe u moj život,
  • IP: kada mu stvarno kažem Hvala.
  • VG: _____ je potpuno dobrodošlo u moj život. Iskreno mu želim dobrodošlicu. Hvala!

Duboko udahni i izdahni. Ako ti je zanimljivo, probaj da tapkaš svakodnevno, jednom ili dva puta dnevno, i vidi šta će biti u narednih sedam dana.

Ukoliko želiš bolje rezultate dobro je bolje upoznati Novac. Više u tekstu “Šta je novac i kako ga manifestovati?

Zabavi se i uživaj!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *