Kako se osloboditi okova karme i izmiriti karmičke dugove?

Naš svet je sto odsto rezultat naših prethodnih dela, reči i misli. Svaka akcija koju preduzmemo u životu talasa se iz nas poput talasa koji nastaju kada kamen bacimo u vodu.

Talasanje ima neizrecive efekte na nas i na druge, i vratiće nam se u nekom trenutku u budućnosti. Plod naših prethodnih postupaka su kao odjeci i od njih se ne može pobeći, mada to često, nesvesno, pokušavamo. 

Međutim, kada prestanemo da se identifikujemo sa svojim fizičkim telo i otvorimo se za nova znanja, tada možemo iskoračiti sa karmičkog točka života, tog bezkonačnog ciklusa ponovnog rađanja, i naša lična karma nestaje. Ovo je cilj duhovne prakse.

Od karme se oslobađamo a ne bežimo

U plavoj vodi rznobojni krugovi oko ubačenog kamena

Priroda karme je složena, baš kao i njene interpretacija. Međutim, objašnjenje karme, ustvari, nije tako komplikovano, iako ima ezoterični prizvuk – u suštini radi se o programima. Karma je programska mereža po kojoj mi razmišljamo i ponašamo se. Ništa mistično, Radi se o obrascima koji se uvuku u nas i onda mi postanemo predvidivi.

Svaki put kad učinimo nešto što je predvivo znači da smo ušli u karmički obrazac. Svaki put kada nešto mislimo ili činimo, mi stvaramo uzrok, koji će vremenom nositi odgovarajuće posledice. Posledice mogu biti prijatne ili neprijatne, pa na osnovu toga karmu delimo na dobru i lošu. Naravno, i nečinjene je takođe vrsta akcije koja ima svoje posledice i vratiće nam se pre ili kasnije.

Zakon karme kaže da ćemo požnjeti kako posejemo, ali sto puta više. Teniska loptica koja udari u zid mora da se odbije. Svaka akcija koju preduzmemo je kao malo seme koje posejemo. Seme će na kraju porasti i, baš kao u prirodi, neka semena cvetaju brže od drugih. Neka semena će brzo sazreti, dok će drugima biti potrebne decenije ili ceo životi. Ali jedno je sigurno, seme će sazreti i moraćemo da se suočimo sa rezultatom naših postupaka.

Seme karme se nosi u suptilnom telu, ili energetskom telu, u koje duša transmigrira. Fizičko telo je polje u kome se doživljava plod karme i gde stvaramo više karme

Možda je pakao, o kome govore mnoge religije, jednostavno nepodnošljive i bolne situacije koje sami sebi stvaramo svojim lošim postupcima iz prošlosti. Nepoznavanje principa karme glavni je razlog sve veće patnje u današnjem svetu.

Kada trpimo posledice svojih pogrešnih postupaka, umesto da prepoznamo korene patnje, činimo dalja pogrešna dela da bismo ublažili svoju patnju i na kraju uvećali svoje greške, što će nam doneti samo još više tuge. Što više bežimo od karme više je imamo.

Ako pobegnemo iz zatvora, moraćemo da bežimo do kraja života. Ali ako smo oslobođeni iz zatvora jer nam je istekao rok, onda smo slobodan čovek.

Saznanje da se ne možemo izvući ni sa čim i da ćemo, pre ili kasnije, biti suočeni sa posledicama svojih postupaka, bilo u sadašnjim ili budućim rođenjima, otvara nam put za kidanje tih lanaca.

Sticanje odgovarajućeg znanja o Zakonu karme pomaže nam da postanemo odgovorniji u našim svakodnevnim postupcima. Budimo svesni svojih postupaka i uvek razmišljajmo o reakciji, jer – žanjemo ono što posejemo.

Razumevanje karme je ključ za dobar život

Čovek koji meditira okruzen polukrugovima u bojama cakri i isprepletanim krivuljama enerigije i energetskim cvorovima

Ako zaista razumemo karmu, toliko toga može otpasti. Ponavljajuće negativne misli o našem životu nestaju kada shvatimo da smo apsolutno stvorili i izazvali SVE što nam se trenutno dešava. 

Ovo je s jedne strane veoma otrežnjujuće, a opet može biti podjednako oslobađajuće. 

To znači da imamo moć pozitivnog odgovora, bez obzira na situaciju. Ne radi se o tome da krivimo sebe ili druge. To je više razumevanje da smo možda povredili nekog drugog, možda smo izdali drugog, ili odneli nešto od nekog drugog, u zaboravljenom vremenu. 

Umesto da reagujemo ljutito, bilo bi bolje da se nosimo sa svojom povredom; dobro razmotrimo situaciju pre nego što odgovorimo – da ne stvaramo i dalje lošu karmu. Ovo ni na koji način ne podržava to da smo slab ili da se ne zalažemo za sebe. Radi se o svesnosti

Nesvesno je samo sebi dovoljno. Neznanje je samoodrživo. Ali zahteno je izaći iz mraka svesnim naporom. To je ono što je naš zadatak kao ljudskih bića. Da bismo pomerili karmu treba to da utičemo svesno.

Možemo koristiti Zakone karme da bismo postigli uspeh u svom životu. Na primer, ako želimo da budemo uspešan preduzetnik, onda iskreno pomozimo drugima da postanu preduzetnici. Ovo će stvoriti pozitivnu karmu za nas, i posejati seme prilika koje stvaramo za druge, da se pojave za nas. Ako želimo da izlečimo nešto u svom životu, pomozimo drugima da se izleče. Zakon karme se odnosi na izbor.

Ponekad ne možemo da kontrolišemo šta se dešava u našem svetu, ali možemo apsolutno da kontrolišemo kako reagujemo na ono što se dešava. Ovo je veliki izazov kada smo u žaru svađe, ili kada smo odbijeni ili nam je učinjena nepravda. 

Ali, ako možemo da se zaustavimo i budemo svesni u tom trenutku i odgovorimo mudro, možemo da se spasimo od bezkonačnog ciklusa povreda i gubitaka. Bez obzira da li verujemo u karmu ili ne, ona utiče na nas i principi nam mogu pomoći da živimo boljim životom.

Korisne prakse za izlazak iz karmičke zapetljanosti

Na ljubicastoj pozadini slika dve ljudske ruke orvorenih saka obavijene lancem koji se kida

Karma jeste program ali ga možemo ga IZBEĆI. U tome je stvar. Karma nije sudbina, nije nepromenljiva stvar. Nekad nas satera u ćošak pa nam se čini da nemamo izbora, da nemamo slobodnu volju. Ali, to nije tako. Uvek postoji. Teško je prekinuti karmički ciklus i postići potpuno duhovno prosvetljenje. Međutim, možemo početi odnekud. Pa evo nekoliko načina kako prekinuti karmički ciklus.

Identifikujmo svoju karmu

Ovo je prvi korak ka oslobađanju od karmičkih čvorova koji nas sprečavaju da ostvarimo svoj pravi potencija, ldentifikovati svoju karmu podrazumeva da smo već svesni svoje karme. 

Treba identifikovati oblast(i) života u kojima stagniramo. Da li smo se zaglavila u karijeri? Da li se predugo borimo na isti način sa članovima svoje porodice? Da li veza stagnira? … Uključimo se u samostraživanje da bi bolje razumeli svoje prepreke i odredili gde se krije naš izazov.  Počnimo od pitanja – kako je sve ovo počelo? Istražuj!

Prekinimo veze sa toksičnim ljudima

Ne dozvolimo pogrešnim ljudima da nam komplikuju život. Ako energija druge osobe nije u skladu sa našom i u nama stalno izaziva stres, učinimo sebi uslugu i pustimo je. 

Važno je postaviti granice sa ljudima koji nam donose više štete nego koristi.

Preuzmimo odgovornost za svoje greške

Kada skupimo hrabrost i priznamo sopstvene greške, osetićemo kako se naša energija menja. Može biti teško preuzeti odgovornost jer nijedan ego ne voli da prihvati krivicu. 

Razmislimo šta bismo uradili drukčije kada bi se slična situacija ponovo pojavila.  Činimo najboolje što možeš da tako i ostane.

Hranimo svoj duh

Činimo sve što neguje naš duh i priziva blagostanje. Vratmo se i utešimo svoje Unutrašnje dete LINK baveći se aktivnostima u kojima se osećamo dobro. Hranimo se zdravom hranom, redovno vežbajmo, spavajmo dovoljno i svaki dan odvojimo vreme da mirno razmišljamo o sebi.

Prkosimo svojim slabostima

Treba prihvatiti da su naše slaboti naša skrivena snaga – one nas definišu isto koliko i naše dobre osobine.  

Ne smemo postati žrtva svoje ranjivosti jer će to izazvati sve vrste karmičkih scenarija koji utiču na našu osetljivost. Umesto toga, jačajmo svoju moć da prkositmo svojim negativnim osobinama i upregnimo uzde svojih karmičkih obrazaca.

Preduzmimo nove akcije

Često smo toliko zaglavljeni u određenom stanju da ne shvatamo njegove nedostatke. Tada treba da usporimo i vidimo da li nam zacrtani način rada i dalje koristi. Ako ne, možda je vreme da promenimo svoje ponašanje. To je i najlakši i najpotcenjeniji način da se uravnoteži sav karmički dug i generiše pozitivna karma. Ako smo u nedoumici, ponašajmo se na način na koji bi želeli da se drugi ponašaju prema nama.

Stvorimo pozitivnu stvarnost da bi prekinuli negativni karmički ciklus.

Oprostimo svima

Loša karma se hrani ogorčenošću i privlači ljude u naš život zbog kojih imamo još više razloga da budemo ogorčeni. Kad god se zapitamo zašto ne možemo da izbegnemo točak negativnosti, podsetimo se da izbegavamo istinu i da su naša osećanja ta koje nas stalno vraćaju u slične cikluse. 

Oproštaj je moćan! Opraštajući drugima oslobađamo energiju vezanu za prošla iskustva. Takođe, opraštajući, oslobađamo se težine koja nas sputava – u životu.

Treba imati na umu da kada nekome zaista oprostimo, mi se takođe odvajamo od gorčine, besa i frustracije koje smo gajili u sebi. Razumimo da se svaka osoba ima svoje karmičke borbe. 

Što pre identifikujemo izvor svoje nesređene karme i preduzmemo akciju da ga rešimo, pre ćemo doživeti čudo oslobođenja da bismo ispunili veću svrhu svog života upravo sada.

Meditacija (molitva)

U ovj meditaciji otvaramo srce da šaljemo molitve i dobre želje za sva bića, počevši od sebe

  • “Neka mi bude dobro, Neka budem srećna, Neka budem u miru. 
  • Zatim pređi na prijatelje i članove porodice, ponavljajući fraze, dok vizuelizuješ svoje voljene. 
  • Konačno pređi na nekoga sa kim imaš poteškoća, dovedi ga u svoj um i ponovi iskrene molitve da bude dobro, srećno i u miru.”

Ovu meditaciju možemo koristiti da se molimo za grupe ljudi, životinje ili ceo svet.

Zabavi se i uživaj!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *