Zeolit i čišćenje organizma

Zeolit u prahu je efikasan detoksikant koji pomaže u uklanjanju teških metala iz tela podržavajući prirodne procese čišćenja i smanjujući oksidativni stres.

Zahvaljujući svojoj sposobnosti da zarobi i ukloni teške metale i druge toksine iz tela, zeolit je postao veliki saveznik ljudskog zdravlja. U praksi se koristi i kao preventivno sredstvo i kao lek za isceljenje obolelog tela. Više o tome u tekstu koji sledi.

Prijatelj ljdskog zdravlja

Prah zeolita lezi rasut kraj pune platnene vrecice okruzene zelenim liscem

Zahvaljujući molekularnoj strukturi zeolita, koja  omogućava ovom mineralu da se veže sa teškim metalima i olakša njihovo uklanjanje iz tela, zeolit je našao svoje mesto u svakodnevnom životu čoveka kao važno sredstvo za jačanje zdravlja.       

Poboljšana detoksikacija tela može dovesti do značajnog poboljšanja zdravlja, uključujući smanjeni oksidativni stres i bolju funkciju organa. 

Poslednjih godina potencijalne koristi zeolita za ljudsko zdravlje predmet su interesovanja nauke. Istraživanja pokazuju da prah zeolita može ponuditi niz zdravstvenih prednosti koje se potvrđuju u praksi. Dok se empirijski dokazi i dalje gomilaju, razgovor o obimu i mehanizmima koristi zeolita ostaje dinamičan i evoluira. Zeolit postaje sve poželjniji deo procesa detoksikacije.

U prirodi postoji mnogo vrsta zeolita ali za humanu upotrebu se koristi – Zeolit KLINOPTILOLIT koji višestruko doprinosi zdravlju

Evo nekoliko primera pozitivnog delovanja koji su, kroz naučna istraživanja, identifikovani kao korisni za ljudsko zdravlje. 

Zeolit kao antioksidant 

Stilizovane zelena crvena i ljubicasta kuglica unutar kruga iste boje

antioksidant                     slobodni radikal                               zdrava ćelija

Zeolit je koristan i kao antioksidans, jer sprečava negativno dejstvo slobodnih radikala na ćelije. Slobodni radikali nastaju pod dejstvom zagađenja, zračenja, stresa, a to su nestabilni molekuli koji reaguju sa drugim molekulima da bi postali stabilni. 

Pri ovoj reakciji napadnuti molekul postaje nestabilan, tj. postaje slobodni radikal, pa napada druge stabilne molekule. Na taj način dolazi do oštećenja ćelija i nastanka mutacija gena, stvaranja kancerogenih ćelija, oštećenja krvnih sudova, a u krajnjem ishodu razvijaju se bolesti kao što su kancer, srčana oboljenja, dijabetes, oboljenja jetre i drugih organa.

Zeolit inaktivira veliku količinu slobodnih radikala i tako štiti organizam od preranog starenja, što se posebno odražava na nervni, kardiovaskularni i hormonalni sistem.

Svojim snažnim negativnim nabojem i velikim kapacitetom jonske izmene, zeolit inaktivira veliku količinu slobodnih radikala; antioksidativni efekat se postiže delovanjem i na enzimskom nivou. 

Jača imuni sistem

Gvozdena kugla na lancu udara u otvoren horizontalno postavljen crveni kisobran koji drzi ljudska ruka

Zeolit u prahu je poznat po svojoj sposobnosti da poboljša imuni odgovor, igrajući važnu ulogu u održavanju prirodnog odbrambenog sistema tela.

Pokazalo se da zeolit povećava aktivnost T-ćelija i povećava broj makrofaga u telu – dve ćelije neophodne za zdravu imunološku funkciju.

Imunološke prednosti se tu ne završavaju. Teški metali mogu da potisnu naš imuni sistem, čineći naše telo ranjivim na patogene i sklonim autoimunim problemima.

To znači da zeolit može povećati efikasnost našeg odbrambenog sistema dok ga istovremeno štiti od teških metala.

U interakciji sa imunim ćelijama dovodi do smanjene inflamatorne aktivnosti (upale), što je od suštinskog značaja za sprečavanje i ublažavanje različitih zdravstvenih stanja. 

 Podržavanjem imunoloških funkcija i moduliranjem upale, zeolit u prahu doprinosi snažnijem i otpornijem imunosistemu.

Podržava zdrava creva

Prozirno plava figura coveka sa vidiljivim digestivnim traktok kraj slike uvecanog digestivnog trakta

Zeolit u prahu je poznat po svojoj sposobnosti da podržava zdravlje probave kroz balansiranje crevne flore i smanjenje apsorpcije toksina. Pomažući u održavanju delikatnog ekosistema u crevima, podržava prirodne procese varenja. 

Implikacije zeolita za poboljšanje zdravlja creva su značajne, posebno u kontekstu sprečavanja permeabilnosti (propustljivost) koja karakteriše sindrom propuštanja creva.

Propuštanje creva nastaje kada sluznica našeg crevnog zida ima povećanu propustljivost. Ovo omogućava da neželjeni toksini i mikrobi iscure iz creva u krvotok. Rezultat je oslabljen imunosistem, preterani umor, autoimuni problemi, osip na koži, depresija i intenzivna želja za šećerom ili ugljenim hidratima.

Ovi simptomi se vremenom samo pogoršavaju ako naša creva, koja propuštaju, nisu izlečena. Zbog svog kapaciteta jonske razmene, zeolit može da promeni sadržaj jona i pH nivo u organizmu, što doprinosi zaštiti sistema za varenje. 

U crevima, ova silikatna jedinjenja mogu delovati kao adsorbenti, izmenjivači jona, katalizatori i agensi protiv dijareje, grčeva, nadimanja, zatvora.

Stimuliše resorpciju hranljivih materija, poboljšava efikasnost normalne flore u digestivnom traktu.

Podstiče lučenje citokina, komponente imunog sistema koja stvara zdraviji i efikasniji digestivni trakt.

Alkalizuje telo

Na plavoj kockastoj pozadini slika slika celog ibubrega i bubrega vidljive unutrasnje gradje

Još jedna dobro poznata prednost zeolita je njegova sposobnost da pomogne telu da uravnoteži pH tako što obezbeđuje alkalizujuće minerale i podržava funkciju bubrega.

Mnoge namirnice (belo brašno, beli šećer…) stvaraju kiselinu u telu, dok većina zelenog povrća alkalizuje telo. Alkohol, pesticidi, zagađenje, pa čak i hronični stres takođe doprinose kiselosti.

Kiselost utiče na pojavu glavobolje, hroničnih upala, poremećaja raspoloženja, upornog umora…

Alkalizujući minerali pomažu u uklanjanju kiseline iz tela. U pravilno očišćenom zeolitu, alkalizujući minerali kalcijum, kalijum i magnezijum nalaze se unutar kaveza saća. Zeolitni kavez daje telu koristan mineral i u zamenu uzima loš toksin.

Najveća uloga koju zeolit igra u alkalizaciji tela odnosi se na to kako pomaže bubrezima. Naši bubrezi održavaju naš unutrašnji pH. 

Pošto zeolit može pomoći našem telu da se oslobodi teških metala, on podržava optimalno zdravlje bubrega, tako da naši bubrezi mogu efikasno uravnotežiti pH našeg tela.

Sposobnost zeolita da reguliše nivo pH u telu je ključni aspekt njegovih zdravstvenih svojstava. Obezbeđivanjem esencijalnih alkalizujućih minerala i razmenom viška jona, zeolit pomaže u održavanju kiselo-bazne harmonije, koja je ključna za ćelijsku funkciju i ukupnu vitalnost.

Zeolit, takođe, postepeno razlaže kamen u bubregu i žučnoj kesi, što olakšava njegovo izbacivanje. 

 Štiti telo od štetnih mikroba 

Bakterije razlicitih oblika olave boje na tamnoplavoj i ljubicastoj pozadini

Zeolit je moćan antimikrobni lek. To znači da se može boriti protiv potencijalno štetnih bakterija, virusa i gljivica.

Kisela sredina je pogodna za rast i razmnožavanje virusa, bakterija i gljivica. Prosečna ljudska ishrana sadrži mnogo namirnica koje zakiseljavaju organizam što dovodi do mnogih oboljenja uzrokovanih patogenim mikrobima. – zubni karijes, gastritis, gljivične bolesti, kandidijaza (vrsta infekcije koju uzrokuju gljivice)… 

Zeolit ima antivirusna svojstva zbog svoje sposobnosti da upija virusne čestice i mikronske agregate unutar zeolitnih kaveza, omogućavajući organizmu da ih efikasno ukloni putem mokraće, stolice ili znoja. To objašnjava kako zeolit zaustavlja razvoj mnogih virusnih infekcija, uključujući herpes, virus koksaki i adenovirus.

Zeolit deluje kao zaštitni sistem tako što vezuje višak kiseline i vraća pH nivo na normalnu vrednost –  7,35 do 7,45, čime onemogućava razmnožavanje i preživljavanje virusa, bakterija i gljivica u takvom okruženju.

Ono što zeolit čini još boljim je to što nema negativan uticaj na korisne mikrobe u našim crevima.

Antikancerogeno dejstvo

Plava bokserska rukavica udara u crvenu bolesnu celiju

Maligne ćelije koje su znatno kiselije od zdravih ćelija, šire svoju kiselost oko sebe, počinjući da se razmnožavaju nezavisno i nekontrolisano. Jednom stvorena, maligna ćelija se ne vraća u normalu, pa se lečenje malignih bolesti danas zasniva na uklanjanju (operacija) i uništavanju (hemo i radioterapija) malignog tkiva.

Usisavajući H+ jone u svoju kristalnu rešetku, zeolit vraća normalnu pH vrednost, sprečavajući umnožavanje ćelija raka i terajući ih u proces umiranja.

Hemoterapija i Radioterapija 

Na zutoj pozadini crtez pravilnih vijugavih linija znaka za radioaktivnost i DNK lanas

Zeolit ublažava i eliminiše negativne efekte nakon hemo ili radioterapije i pomažu pacijentima da se brže oporave.

Smanjuje potrebu za analgeticima i normalizuje neke hematološke i biohemijske pokazatelje, čime se značajno uravnotežuje nivo sedimentacije, povećava nivo gvožđa u krvi, a takođe i broj krvnih zrnaca. 

LDH (laktatna dehidrogenaza -enzim) se brzo normalizuje a difuzni kapacitet pluća se povećava, kao i kontrakcija srčanog mišića. 

Pomaže u ublažavanju negativnih efekata hemoterapije i radioterapije: povraćanje, mučnina, gubitak apetita, gubitak težine... 

Depresija i nesanica nestaju kod većine ljudi. 

Ove prednosti dovode do bolje tolerancije na hemoterapiju i omogućava bolju usklađenost sa protokolom onkološkog lečenja. 

Preporučene DNEVNE DOZE zeolita kod hemoterapije i radioterapije su najmanje 12-14 grama dnevno.

  • Uzima se 3x dnevno po jedna dobra kašičica razmućena u jednom ili dva decilitra vode, bar pola sata pre jela.
  • Kod težih oboljenja terapija se raspoređuje u 4 do 8 dnevnih doza.
  • U kliničkim uslovima, pacijenti primaju zeolit u 8 dnevnih doza svaka 2 sata.
  • Ako takav način uzimanja nije prikladan, dnevne doze mogu biti podeljene na 4 ili 6 dnevnih doza.
  • Zeolit se NE SME uzimati dva dana pre, za vreme i dva dana posle hemo terapije.

Ovo su iskustva korisnika ovakve terapije. Da bi stekli više sigurnosti dobro je da svako, dodatno, sam malo istražuje.

Zeolit protiv starenja

Mlada grancica sa mnostvom crvenih cvetova

Zeolit sadrži bitne elemente potrebne za optimalno funkcionisanje zdravih ćelija, pa je efikasan u prevenciji preranog starenja. 

Sadrži mikro i makro minerale koji imaju jedinstven, alkalizujući nivo pH, što je vrlo značajno za vitalnost. Mnogi ljudi prerano stare zbog nakupljanja toksina koji otežavaju normalno obnavljanje ćelija. 

Zeolit podstiče metabolizam, jača imuni sistem i omogućava telu da se suprotstavi patogenima i infekcijama.

Detoksikacija alkohola 

Tamna gigura coveka pognute glave sa časom u ruci kraj ljudskog profila sacinjenog od flasa i casa alkohola koje ga takodje okruzuju

Povećana količina alkohola u krvi narušava normalne biološke procese i utiče na sposobnost jetre da detoksifikuje krv, što je najnepovoljnije. Više u tekstu “Detoksikacija fizičkog tela“.

Zeolit klinoptilolit ublažava pospanost, mučninu, glavobolju, nelagodnost, anksioznost jer eliminiše ne samo alkohol već i metaboličke toksine.

Zeolit u sportu 

Dinamicna slika sportista iz različitih sportova

Profesionalni sportisti su izloženi izuzetno teškim treninzima, takmičenjima i psihičkoj napetosti, što uzrokuje jak oksidativni stres. Kao alternativa sintetičkim vitaminima, steroidima ili hormonima preporučljivo je uzimati prirodne antioksidanate. 

Zeolit kod sportista utiče na smanjenje slobodnih radikala, bržu regeneraciju, veću izdržljivost i generealno, poboljšanje ukupnog psihofizičkog stanja sportiste.

Utiče na povećanu izdržljivosti organizma kod teških fizičkih napora, kao i na smanjenje i nestanak bolova u mišićima uzrokovanih povećanim fizičkim naporima. 

Zeolit postaje nezaobilazan partner u treningu i pouzdan saputnik na sportskim takmičenjima,

Spisak dobrobiti za ljudsko zdravlje mnogo je duži. Zeolit je takođe:

  • alergen,
  • kontrolor lipida (snižava trigliceride i holesterol…),
  • poboljšava kognitivne funkcije (detoksikacija mozga),
  • povećava gustinu kostiju (pomaže kod osteoporoze),
  • harmonizuje i poboljšava rad endokrinih žlezda (hormonska aktivnost),
  • poboljšava raspoloženje, uklanja nesanicu, neuroze i depresije (usklađuje proizvodnju serotonina),
  • smanjuje nivo glukoze u krvi i sprečava komplikacije dijabetesa,
  • kardiovaskularne bolesti (sprečava zastoj mozga i srca, povećava kontraktilnost srčanog mišića i doprinosi normalizaciji srčanog ritma, reguliše krvni pritisak)…

Zabavi se i uživaj!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *