Upotreba zeolita u poljoprivredi i organskoj proizvodnji

Zeolit se u poljoprivredi uglavnom primenjuje ugrađivanjem u zemljište. 

Ovaj moćni prirodni mineral popravlja fizičko-mehaničke osobine zemljišta i povećava sposobnost upijanja i zadržavanja vode u zemljištu, zadržava hranljive materije u zemljištu, podržava zdravlje i plodnost useva.

Zeolit je istovremeno (molekularni) sunđer i odličan filter. 

Prirodno sredstvo za regeneraciju zemljišta i zdravlje usevaTravnata zelena staza usred nasada niskih zelenih biljaka

Prirodni zeoliti su minerali vulkanskog porekla. Nastali su mešanjem lave sa alkalnim podzemnim vodama bogatim silikatima – aluminijumskim, natrijumskim i kalcijumovim. 

Ukoliko obogatimo zemljište zeolitom – ojačali smo i imunitet biljaka jer zeolit sadrži neophodne elemente za njiihov razvoj: magnezijuma, kalijuma i kalcijuma..

Zbog svojih karakteristike, zeolit ima veoma široku primenu. Veoma je koristan za čoveka i njegovo zdravlje (više u tekstu “Zeolit i čišćenje organizma“), a svoju primenu našao je i u brojnim granama industrije, u medicini, kozmetici, kao i u poljoprivredi i organskoj proizvodnji.

Prirodni zeolit se koristi u poljoprivredi prevashodno kao sredstvo za poboljšanje kvaliteta zemljišta – kao đubrivo za melioraciju zemljišta i poboljšanje vodno-fizičkih svojstava. Sve češće se koristi i u skladištenju voća, povrća i semena.

Zbog svoje sposobnosti da apsorbuje vodu i visokog kapaciteta zadržavanja vode, ((zadržava vodu)) kao i visokog kapaciteta jonske izmene, prirodni zeolit omogućava stvaranje najpovoljnijih uslova za unos hranljivih materija u ishranu biljaka. 

Od približno 200 vrsta zeolita, oko 40 vrsta (prirodnih) zeolita se, generalno, mogu koristiti u poljoprivredi, cvećarstvu, građevinarstvu, u hemijskoj industriji globalno. 

Najčešće se koriste za eliminaciju aflatoksina, pesticida, alkohola, nikotina i toksičnih produkata nastalih u stvaranju i radu gljivica i plesni (čestim na žitaricama i stočnoj hrani).

Među prirodnim zeolitima, najčešći i najistraženiji mineral je klinoptilolit koji je najtraženiji ne samo zbog visoke zastupljenosti u prirodi, već i zbog svojih jedinstvenih fizičko-hemijskih svojstava 

Klinoptilolit, koji se koristi širom sveta, smatra se jednim od najmikroporoznijih prirodnih materijala koji se nalaze u prirodi. 

Korisna svojstva zeolita

Iznad korena biljke šaka od zemlje stiska stilizovanu šaku od stabla nadzemne zelene biljke 

Zahvaljujući visokim kvalitetima prirodni zeolit podržava specifično okruženje čistim, poboljšavaju mnoga fizičko-hemijska svojstva zemljišta i time podstiče dobro zdravlje i plodnost useva. 

Evo nekoliko najvažnijih kvaliteta zeolita: 

Vrši detoksikaciju zemljišta i vode

Zeolit predstavlja ekološki upijač svih vrsta zagađivača, vode, vazduha i zemljišta, uključujući i radioaktivna zagađenja.

Struktura zeolita čini ga pogodnim sredstvom za detoksikaciju tla jer apsorbuje i zadržava toksična jedinjenja. Zeolit ima sposobnost da u svoju nano poroznu molekularnu strukturu, privlači kao magnet i upija odnosno razmenjuje pozitivno naelektrisane katjone i negativne anjone.   

Zato se često koristiti za sanaciju zemljišta kontaminiranih teškim metalima. Zeolit, dok je još u kontaminiranoj zemlji, ima sposobnost da “upije” ili neutrališe delovanje teških metala, otrova, pa čak i radioaktivnost, što je u nekoliko navrata dokazano i na projektima detoksifikacije Černobilja.

Kada se zeolit nanese na teren koji je kontaminiran radioaktivnim elementima, kada u njegovu strukturu uđu ti radioaktivni elementi, oni budu trajno zarobljeni i sa iznošenjem zeolita iz te sredine, nastaje dekontaminacija.

Nakon havarije u nuklearnoj elektrani Fokušima, Japanci su bacili vreće sa zeolitim u more.

Englezi su svojevremeno zeolitom očistili Temzu, teda jednu od najzagađenijih reka u Evropi.

Istraživanja su takođe pokazala da je primena zeolita u nekim slučajevima najefikasniji način za sanaciju zemljišta zagađenog vrlo otrovnim olovom, zbog njegove visoke sposobnosti da zadrži olovo u širokom pH opsegu. 

Sprečava oksidaciju

Zeolit je efikasno sredstvo za prevenciju dejstva slobodnih radikala, snažan je antioksidant i stimulans imunog sistema biljaka. Slobodni radikali u zemljištu su posledeica načina obrade zemljišta, atmosferskih zagađenja, zračenja i upotrebe snažnih pesticida, fungicida i sl.

Odlična zamena za veštačka đubriva

Za veći prinos useva zeolit je idealna prirodna zamena za veštačka đubriva. Zeolit utiče na brži rast i veću proizvodnju biomase, ali i na neprimerno bolji kvalitet useva.

Apsorbuje i zadržava u sebi jedinjenja velike molekularne strukture, obično dobijena od pesticida i hemijskih đubriva, koja mogu da ometaju rast useva. 

Odličan je i za apsorpciju amonijaka, koji je veliki zagađivač zemljišta.

Kao zamena veštačkih đubriva zeolit oplemenjuje zemljište koje postaje idealno za gajenje organske, zdrave i ekološke hrane, koja je sve traženija. 

Blago alkalni zeolit sposoban je da neutrališe kisele elemete u zemljištu i na taj način  uravnoteži pH vrednosti zemljišta.

Zadržava hranljive materije

Jedna od glavnih prednosti upotrebe prirodnog zeolita kao đubriva je njegova sposobnost zadržavanja hranljivih materija u zemljištu.

Visok kapacitet jonske razmene zeolita daje ovom mineralu jedinstvenu sposobnost da se pričvrsti za površinu i apsorbuje elemente a zatim ih oslobodi, kada to zahteva okolina.

Na ovaj način, sporo i prirodno, oslobađa hranljive materije u korenov sistem biljaka, čime se povećava njihova snaga i prinos. 

Najvažnije hranljive materije neophodne za pravilan rast i razvoj biljaka su azot, kalijum, kalcijum i magnezijum. Oni utiču ne samo na veličinu useva, već i na njihov kvalitet. Sposobnost zeolita da zadrži hranljive materije u gornjem sloju zemljišta, koje se polako i postepeno ispiraju iz zemlje, doprinosi smanjenju gubitka đubriva i omogućava upotrebu manjih količina đubriva, kao i smanjenje procesa zaslanjivanja zemljišta (zemljišta sa visokom koncentracijom soli).

Dakle, zeolit se, za razliku od drugih dodataka zemljištu (kreč), ne razlaže tokom vremena, već ostaje u zemljištu da bi omogućio zadržavanje hranljivih materija. Stoga, njegovo dodavanje zemljištu značajno smanjuje troškove proizvodnje useva, pre svega troškove za vodu i đubriva. 

Poboljšava vlažnost zemljišta

Sposobnosti zadržavanja vode i visoka poroznosti omogućavaju zeolitu da zadrži vlagu u zoni korena kako bi bila dostupna biljki. Količina vode koju zeolit zadržava jednaka je 60% njegove težine. Tu vodu zeolit biljkama daje postepeno, smanjujući tako gubitak vode.

Štiti biljke od bolesti i štetočina

Kada je u pitanju zeolit upotreba se preporučuje i za kontrolu bolesti i sprečavanje napada nekih štetočina. Zeolit i njegovi supstrati na biljci stvaraju zaštitni film koji deluje repelentno – odbija gljivice i bakterije.   

Ova pogodnost je veoma bitna u stresnim klimatskim uslovima gde su ožegotine lista, truljenje plodova, bakterijska i gljivična oboljenja učestale promene na biljkama. Smatra se da zeolit takođe revitalizuje oštećenja na biljkama.

Zaštitni film od zeolita na biljci deluje i kao izolator, pružajući termičku zaštitu listova i plodova tokom vegetacije, pa je pogodan za korišćenje i tokom leta i zimi.

Dakle, zeolit u zemljištu: 

  • predstavlja rezervoar vode i hranljivih materija- sprečava ispiranje hranljivih materija u dublje slojeve zemljišta, 
  • reguliše kiselost zemljišta i poboljšava pH vrednost. 
  • poboljšava ishranu biljaka, 
  • razvija korenov sistem, 
  • intenzivira rast i plodnost,  
  • smanjuje bolesti biljaka. 

Zabavi se i uživaj!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *