Kreativna imaginacija – tajna kreativnosti

Kreativna imaginacija je sposobnost stvaranja trodimenzionalnih slika. Ona budi talente u ljudima (muzika, slikarstvo…) i pomaže nam da pozitivno utičemo na živote drugih ljudi. Ali, najvažnije je da uz pomoć kreativne imaginacije možemo radiklno menjati sopstveni život.

Da bismo to učinili moramo se najpre probuditi, jer većina ljudi živi svoj život po automatizmu. U zanimljivom i korisnom tekstu (po mom ličnom mišljenju) o ovoj temi, u tekstu koji sledi predstvljeni su delovi predavanja Nevila Godarda (Neville Goddard, začetnik Nove misli, mistik s početka prošlog veka).

Imaginacija, umeće stvaranja sopstvenog sveta

Na listovima otvorene knjige stoji velika kuća sa svetlim ulazom i okruzena plavom energijom

Na kraju ovog predavanja postaviću vam pitanje:

  • DA LI STE PROŽIVELI OVAJ VAŠ ŽIVOT TAKO DA ŽELITE OPET DA GA PROŽIVITE?

Ako niste, onda bolje dobro poslušajte šta ću vam reći – tvrdim vam da je vaš sledeći život ovaj život. I zato, ako niste proživeli ovaj život tako da zaista želite da ga ponovo proživite, počnite sada da premeštate šine i da postavljate nove.

Sada ću vam ispričati o maloj viziji koju sam imao.

Život koji se ponavlja, opet i opet

Čovek koji hoda po krugu napravljenog od otisaka stopala

Ležeći u krevetu, odjednom se u meni otvorilo unutrašnje oko i ja sam video nekog čoveka, obučenog u svakodnevnu radnu odeću, kako hoda pešačkim pločnikom nekog velikog grada. Prišao je otvoru za ubacivanje uglja koji je bio otvoren a ugalj upravo isporučen. Ispustio je nešto iz ruke i sagnuo se, ali je umesto onoga što je ispustio podigao veliki grumen uglja sa gomile koja je bila rasuta oko otvora. A onda je moja vizija izbledela.

Kada sam se ponovo koncentrisao na tu viziju, počela je od početka: čovek hoda pločnikom, dolazi do otvora, ispušta nešto, saginje se i podiže grumen uglja. Sve je bilo jasno, do poslednjeg detalja. Dok sam to gledao, pomislih: “Pa, ova scena se nije promenila ni za jotu.”

Moja pažnja je ponovo popustila, a kada sam se ponovo koncentrisao, opet sam bio na prvom delu scene. Sada sam već mogao da proreknem šta će se tom čoveku dešavati. Tačno sam znao šta će raditi u svakom trenutku – doći će do otvora, ispustiće svoj smotuljak i neće podići njega već ugalj, i znao sam da će pogledati u otvor i da će se predomisliti, bilo zbog toga što je dole bio neko ko ga je video kako se saginje, pa nije želeo da snosi posledice te svoje radnje, bilo da se predomislio zbog nečeg drugog, ali ja sam do poslednjeg detalja znao šta će taj čovek uraditi.

  • Mi hodamo putevima, a ti putevi se nastavljaju u bezkonačnost, i usled zakrivljenosti vremena vaš sledeći život je ovaj život.
  • Vi ga ponovo igrate; ako do sada niste bili ponosni na njega, pokrenite promenu još danas.

Energija se kreće šinama koje mi postavimo

Šine koje se ukrstaju na zeleznickom cvoru

Zašto sam rekao da hodamo šinama?

  • Zato jer smo uvek u prisustvu bezkrajne i večne energije.
  • Iz ove energije dolaze sve stvari, ali one dolaze po šemi.
  • Energija se kreće po određenoj šemi; vi odlučujete koju šemu će ona preuzeti, jer vi zapravo postavljate šine po kojima ta energija teče koristeći unutrašnje razgovore.
  • Ova energija, koju ja sada zovem um, prati šine položene u čovekovom unutrašnjem govoru.

Zato, ako vaši unutrašnji razgovori nisu ono što bi trebalo da budu, ja vas danas molim da počnete da vodite razgovre sa stanovišta ispunjenih ideala osobe koja želite da budete.

Počnite u sebi da vodite razgovore sa svojim prijateljima, sa onima koji vas poštuju, ili sa onima za koje želite da vas poštuju, i nastavite da vodite razgovore sa stanovišta da oni vide u vama muškarca/ženu kojeg/koju želite da svet vidi, kao da to već jeste.

I te reči u vama, koje su zapravo rasadnik budućih radnji, postaviće nove šine a onda će energija koja uvek teče, poći tim šinama i uslovi i okolnosti života će se promeniti.

  • Ako ne postavite nove šine ja vam proričem da ćete se naći u situaciji da ponavljate sebe, a da ni ne znate da ste to već činili pre.

Kad bih samo mogao da vas povedem sa sobom u moju viziju i da vam pokažem kako se ova soba podiže, svaki detalj se podiže kao trodimenzionalna zavesa, i sve se kreće na gore, a opet sve ostaje isto. I to je toliko automatski da se svaki trenutak u vremenu podiže i sa njim se ceo svet podiže, i kako se podiže, tako svet ostaje isti.

I gotovo kao da se ništa nije dogodilo, i zato to ne vidite. Ali, ako se otvori vaše unutrašnje oko, vi vidite da se podiže i da se, dok napušta ono što počne kao duplikat, pojavljuje savršeni duplikat toga što se podiglo i pojavljuje se u trodimenzionalnom obliku; tako da je čovek koji hoda ovim šinama potpuno nesvestan da njima hoda oduvek. 

Zbog toga vam ovu poruku prenosim da vas osvestim: čovek mora da se probudi iz sna u kome je samo automat.

Novi čovek koristi nove reči

Rasute male drvene plocice sa ispisanim velikim crnim slovima

Novi čovek je čovek novih razgovora sa potpuno novim rečima. On govori samo prijatne stvari, on je nesposoban za bilo kakvu neprijatnu misao u ovom svetu. On nije u stanju čak ni da čuje neprijatne stvari, jer iznutra on govori samo prijatne i divne stvari o svetu.

I tada otkriva da je probudio u sebi čoveka koji je spavao. On budi drugog čoveka koga u Bibliji zovu Isus Hristos  koji je, tvrdim vam, vaša divna, čudesna mašta. Kada se imaginacija (mašta) probudi ona je nesposobna da se ispoljava na bilo koji način, osim kroz ljubav.

I zato, svaki put kada svoju imaginaciju koristite kroz ljubav, vi bukvalno budite tog unutrašnjeg čoveka i posredujete između Boga i čoveka. Ako ja mislim o nekome kroz ljubav, ja sam u kontaktu sa tim bićem i Bog teče ka njemu.

Tehnika kreativne imaginacije za buđenje čoveka

Evo jedne tehnike koju je  N. Godard predlagao kao vrlo efiksanu za buđenje čoveka. Iz ličnog iskustva (ne mora da važi i za druge), ovo je jedna od najboljih tehnika koju praktikujem.U sumi ispod belog vodopada koji tece sa stena stoji covek u pantalonama

Ovo što ću vam sada govoriti nemojte shvatiti samo kao neku metaforu, vidite to kao stvarnu sliku.

  • Zamislite sebe u podnožju nekog predivnog vodopada.
  • Osetite kako voda prijatno pada na vas.
  • Zamislite da teče kroz vas, a onda, od vas prema nekom na koga mislite.

Tvrdim: mi smo sada u Raju, ali spavamo, kako se i kaže u drugom poglavlju Knjige postanjačovek je čvrsto zaspao kada je doveden u Raj da ga doteruje i pazi. Da biste se probudili učinite sledeće:

  • Zamislite da ste centar kroz koji voda izbija.

Sve na  ovom svetu je ukorenjeno u meni i završava u meni, kao što sam ja ukorenjen i završavam u Bogu: znači, ja sam u Božjem vrtu, to je Raj.

U Božjoj bašti svaki čovek na svetu ima svoj plac, svoj mali vrt. U tom vrtu raste drveće. Ako pogledam u ovog čoveka sada, i u sebi vidim njegov plac u mom vrtu, videću drveće. To drveće neko zove zdravlje, neko bogatstvo, neko čast, neko drvo plemenitosti ili poželjnosti – možda je to drvo usahlo, ali nikada ne može stvarno da uvene, samo mu treba voda.

  • I zamislite da zalivate tu biljku, i da očima svog uma vidite kako izbijaju pupoljci tamo gde je pre bila gola grana. Vidite kako se pojavljuju plodovi; kad god u svom umu zalivate njegov vrt, koji je zapravo vaš vrt, dok ga zalivate on će otelotvoriti upravo one osobine koje su oličene u tom drvetu.

Drvo Istine

Zeleno drvo puno zrelih jabuka raste na travniku na kome leze razasute jabuke okruzeno olistalim drvećem

Dajte ime tom drvetu: “on želi da bude poželjan”.

  • Nazovite ga tako i pustite vodu da teče ka njemu.
  • Zamislite kako drvo, zdravo drvo, raste u toj bašti, i vidite kako mu izbijaju pupoljci i kako se pojavljuju plodovi.
  • Gde god da je ta osoba na svetu, počeće da biva poželjna ljudima oko sebe.

Ako je nezaposlen, to je drvo zaposlenja, i vidite kako pruža svoje lišće i kako pruža svoje plodove. On će biti poželjan i biće srećno zaposlen.

Kažem vam, ovo nije prazna priča, svako to može da učini i svako bi to trebalo da čini. Kad god zalivate drvo u tuđem vrtu, vi istovremeno zalivate svoj sopstveni vrt u večnom Božjem vrtu. Jer, “Ja sam čokot a vi loze” (Jov. 15:5). I svako na svetu je loza tog čokota.

Ja ne moram da zalivam svoj vrt, jer samim time što vodim brigu o mnogim vrtovima u Božjem Raju, ja vodim brigu o svom vrtu koji je povezan lozom sa svime na svetu.

  • Shvatite me ozbiljno kad vam kažem da je vaš sledeći život ovaj život.
  • Proživite ovaj život baš onako kako sami želite, inače živećete kao automati, a da toga nećete biti svesni, jer kao usnulo biće vi niste ni svesni da idete istim šinama.

Kad bih samo mogao da vas povedem u sebe i omogućim vam da vidite svojim unutrašnjim okom, i da gledate automate po svetu, usnule ljude. Da, oči su im otvorene, i oni deluju kao da su budni, ali zapravo čvrsto spavaju jer ponavljaju istu stvar. Osvestite se sada. Podižući svoju svest vi ulazite u veličanstveni krug probuđenog čovečanstva.

Revidirajte dan pomoću imaginacije

Sumce medju kisnim oblacima drzi otvoren kisobran i sunca sa zatvorenim kisobranom ispod duge

 Šta god činite ne zaboravite na reviziju. Imaginacija je oruđe koje vas vodi ka buđenju. U smiraj dana razmislite o svemu što vam se tog dana dogodilo. Ako ste doživeli neku neprijatnost, ne dopustite joj da se zadrži. Napišite za nju novi scenario, a zatim je ponovo proživite.

  • U vašoj imaginaciji zamišljajte kako se radnja odvija.
  • Napišite novi scenario za svaki njen korak koji se odigrao u “stvarnosti”.
  • Dok je ponovo proživljavate, onako kako je trebalo da se odigra i prvi put, vi je menjate.
  • A trenutak nikad ne ostaje za nama, kako se obično misli, trenutak uvek ide napred.

Ova tvrdnja vam može zvučati ludo –  juče je budućnost sutrašnjice. Ali, prostom zakrivljenošću vremena – naićićete u svojoj budućnosti na ono što se jednom davno već odigralo, jer trenutak nikada ne ostaje za nama, on uvek ide napred, u budućnost, da se suoči sa nama (to nećete ni znati, jer ćete čvrsto spavati, ukoliko se u međuvremenu ne probudite).

Nema sumnje da će se svako jednom probuditi, ali zašto ne bismo proces buđenja započeli sada? Buđenje započnite praktikujući veštinu revizije (imaginacija i revizija). Ne činite to tek reda radi.

  • Ne dozvolite da sunce zađe nad vašim gnevom, nervozom, ili problemom tog dana.
  • Koristite moć svoje imaginacije (mašte).
  • Preoblikujte svoj dan pre nego što zaspite i u san ponesite tu preoblikovanu i izmenjenu sliku.

Pokušajte da i za vaše prijatelje budete veliki vodopad. U Bibliji se govori o vodi, a mistici znaju da to ne znači pravu vodu već da znači istinu, a kada nekoga gledam u svom umu i vidim ga slobodnog, pružam mu jedinu istinu koja će ga osloboditi.

Zato, ako zalivam njegovo drvo, zamišljam da voda zaista stiže do njega, i vidim kako listovi kreću da pupe, i taj čovek postaje slobodan: postaje zdrav, obezbeđen, voljen. I dok tako lepo napreduje drveće u mojoj bašti, ne samo da će on imati koristi, već i ja, jer ću početi da se budim.

Zabavi se i uživaj!

One comment

  1. […] Ukoliko to učinimo bez napora – doživljavajući u mašti ono što bismo iskusili uživo da smo ostvarili svoj cilj, shvatićemo da smo ga zaista ostvarili. Isceliteljska moć se nalazi u našem stavu. Ne moramo promeniti ništa izuzev sopstvenog stava o tome šta želimo. Pretpostavi vrlinu, ako je nemaš, i zauzmi osećanje ispunjene želje. Kako to postići detaljnije je opisano u tekstu “Kreativna imaginacija” […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *