U zahvalnosti je moć

Da li zahvalnost ima moć da menja naše živote nabolje? Praksa pokazuju da ima i da će nam pokazati, ako joj dozvolimo, da smo srećniji nego što mislimo da jesmo i da možemo živeti bolje nego što trenutno živimo.

Kada dobijemo lepe, slatke i željene stvari uvek se zahvalimo. Ali ima i poklona koje ređe primećujemo, ili uopšte ne primećujemo. Poklonjen nam je život, sluh, vid, zagrljaj voljenog bića… Budimo zahvalni i na tim poklonima. Ljudi koji su su skloni zavisti, materijalizmu, narcizmu, cinizmu… sebe udaljavaju od moći koju zahvalnost ima. Više o moći zahvalnosti u tekstu koji sledi.

Zahvalnost, lako dostupna moć

Na stolu stoji pletena korpa sa ruckom puna lepo slozenog sarenog livadskog cveca

Kada doživimo prijatne stvari, materijalne ili nematerijalne prirode, u nama se javi spontana potreba da iskažemo zahvalnost za doboro koje nam se dogodilo. Taj prijatan, pozitivan osećaj, što zahvalnost svakako jeste, često koristimo nesvesno ili po automatiznu, naučili su nas da je to manir lepog vaspitanja.
Međutim, kada obratimo pažnju odnosno počnemo svesno da usmeravamo taj plemenit i moćan osećaj, počeće da se dešavaju značajne promene.

  • Bez obzira šta sve želimo i šta mislimo da nam je još potrebno, zahvalnost pretvara ono što imamo u dovoljno.

Odjednom, ili postupno, haos se pretvara u red. Neprijatne i traumatične događaje počinjemo posmatrati na drukčiji način. Uz pomoć zahvalnosti možemo pronaći dobre stvari u tim teškim događajima tako da sve dobije neki svoj smisao. Prošlost prestaje da bude teret koji nam opterećuje život i ne dozvoljava nam da živimo u radosti i blagostanju.

Takođe, naš svakidašnji život, uobičajene rutine, biće značajno bolji ukoliko obratimo pažnju i osetimo zahvalnost i poštovanje prema stvarima koje često uzimamo zdravo za gotovo – mesto za život, hrana, čista voda, prijatelji, porodica…

Potreban je trenutak da razmislimo o tome koliko smo srećni.  Zahvalnost je ujedno i fenomen, pravi razliku između zadovoljnih i nezadovoljnih ljudi.

Koreni zahvalnosti

Odrasla ptica u letu nosi hranu dvema malim pticicama koje stoje na tankoj ozeleneloj grani

Da li je zahvalnost oduvek deo nas ili smo razvojem naše vrste stekli tu sposobnost? Istraživanja ovog fenomena su relativno nova ali rezultati izvedenih studija jasno ukazuju da zahvalnost ima dovoljno značajno mesto u poboljšanju života čoveka i da je veoma važno nastaviti sa istraživanjima.

Što se tiče porekla zahvalnosti istraživanja pokazuju da zahvalnost nije samo kulturološki konstrukt već da ima duboke korene ugrađene u našu evolucijsku istoriju, naš mozak i DNK.

Neke vrste životinja (ribe, ptice, slepi miševi) pokazuju osobine “recipročnog altruizma”. To znači da jedna životinja pomaže drugom pripadniku svoje vrste, čak i po cenu sopstvenog života. Možda se to dešava zato što prepoznaju, na instiktivnom nivou, da im druga jedinka njihove vrste može vratiti uslugu kasnije.

Mnogi naučnici ovu želju da se uzvrati velikodušnost vide kao izraz zahvalnosti. Neki od njih sugerišu da je zahvalnost možda evoluirala kao mehanizam za pokretanje ovog recipročnog altruizma – pretvaranje stranaca u prijatelje i saveznike koji će najverovatnije pomoći jedni drugima.

Istraživanja sprovedena sa primatima podržavaju ideju da je zahvalnost, vrlo moguće, nastala kao evolucijska adaptacija. Eksperiment je pokazao da je veća verovatnoća da će šimpanze da dele hranu sa, recimo, samicom koja ih je negovala ranije tokom dana.

Takođe, pri rešavanju zadataka, velika je verovatnoća (češća pojava) da će šimpanze pomoći drugom šimpanzi ukoliko im je taj pomogao u prošlosti.

Istraživanja u oblasti neuronauke su identifikovala oblasti mozga koje su uključene u doživljavanje i izražavanje zahvalnosti, pružajući tako dodatne dokaze koji potvrđuju ideju da je zahvalnost suštinska komponenta ljudskog iskustva.

Osim toga, u nekoliko studija identifikovani su specifični geni koji bi mogli biti u osnovi naše sposobnosti da doživimo zahvalnost.

Novije studije su takođe počele da istražuju razvojne korene zahvalnosti. Ovi radovi sugerišu da čak i prilično mala deca imaju neki koncept zahvalnosti koji se razvija kako deca sazrevaju. Ovo otkriće takođe ukazuju da su koreni zahvalnosti duboki.

Prednosti sabiranja blagoslova

Zahvalnost pomera našu pažnju sa onoga što nedostaje, ili nije idealno, na ono što je već prisutno i dobro. Uključujući praksu zahvalnosti u naš život, možemo početi da žanjemo emocionalne nagrade ovog stanja uvažavanja i zahvalnosti.

Redovno sabiranje blagoslova, ne samo da dovodi do toga da se osećamo optimistično i uživamo u većem opštem zadovoljstvu u životu, već može doneti i značajne fizičke i emocionalne koristi. Mnoge studije to potvrđuju.

Bez zahvalnosti čovek može biti usamljen i depresivan. Zahvalnost podiže, daje energiju, inspiriše i transformiše, a oni koji je praktikuju doživeće značajna poboljšanja u mnogim oblastima svog života. Evo nekliko prednosti koje praktikovanje zahvalnosti donosi:

  • osećaj sreće je sve prisutniji,
  • raste nivo energije,
  • zdravlje se poboljšava,
  • postajemo otporniji, fizički i mentalno, pri suočavanju sa nedaćama,
  • odnosi sa drugim ljudima se značajno poboljšavaju,
  • postajemo bolja osoba…

Zahvalnost je naš izbor

Na sredini otvorenog cveta maslačka stoji crvena bubamara

Zahvalnost nije samo emocionalni odgovor, to je i naš izbor. Možemo izabrati da budemo zahvalni ili možemo izabrati da budemo nezahvalni, i da svoje poklone i blagoslove uzmemo zdravo za gotovo.

Kao izbor, zahvalnost je stav ili raspoloženje. Postoje neke jednostavne stvari koje možemo učiniti da bi započeli vežbanje zahvalnosti. Nemoj biti izbirljiva, ceni sve , čak i male stvari:

  • Vodi dnevnik zahvalnosti. Zabeleži jednu ili više stvari na kojima si svakodnevno zahvalna.
  • Pokloni barem jedan kompliment dnevno, sebi ili nekom drugom, ili izrazi svoju zahvalnost za nešto.
  • Svakodnevno nađi vreme za sebe i zahvalnost – razmisli o pet do deset stvari na kojima si zahvalna, a zatim ih zamisli u svom umu i uživaj u osećaju zahvalnosti, i dušom i telom.
  • Pre nego što započneš sa večerom, reci jednu stvar na kojoj si zahvalna.
  • Kada se pogledaš u ogledalo daj sebi trenutak da razmislite o kvalitetu koji ti se sviđa kod tebe, ili o nečemu što si nedavno postigla i sada si zahvalna na tome…

Ovo su samo neke od ideja kako svesno piristupiti ovoj, lako dostupnoj moći u nama. Ukoliko želiš ozbiljno da započneš sa praktikovanjem zahvalnosti, o vežbama zahvalnosti pročitaj u tekstu “Vežbe zahvalnosti“.

Još nešto. Zahvalnost može opravdati svoju reputaciju “majka svih vrlina” jer podstiče razvoj drugih vrlina kao što su strpljenje, velikodušnost, mudrost, prosocijalnost.

Ima još. Zahvalnost je najčešće orijentisana ka nama lično ili ka drugim ljudima odnosno stvarima. Međutim, zahvalnost možemo usmeriti i ka Bogu, životinjama, sudbini, “slučajnom” događaju, prirodi, vremenu, izbegavanju greški

Zabavi se i uživaj!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *